49

Борсов коментар: Срив на долара, акциите и златото рязко скочиха

Автор Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

През изминалата седмица акциите на Уолстрийт се повишиха сериозно и  отбелязаха един от впечатляващите си петдневни периоди за последните години. Широкият бенчмарк S&P 500 се покачи с 5,9%, Dow добави 4,15%, а Nasdaq скочи с впечатляващите 8,1%. Това беше най-големият седмичен ръст на S&P 500 от юни и най-големият седмичен ръст на Nasdaq от март тази година. Основната причина за зелената вълна бяха данните за инфлацията зад океана. В  четвъртък статистиката в САЩ през октомври показа, че тя се повишава по-бавно от очакваното. Индексът на потребителските цени в САЩ се е покачил с едва 0,4% за месеца. На годишна база общият ръст е от 7,7%. Инвеститорите видяха възможност повишението на цените на стоките и услугите да е достигнал своя връх и постепенно инфлационният натиск оттук нататък да отслабва. Анализаторите също така прогнозират, че  поредицата от резки повишения на лихвените проценти от Федералния резерв тази година най-накрая е постигнала желания ефект.

Щатският долар записа най-лошия ден от 2009 г. спрямо кошница от конкурентни валути. Доларовият индекс се сви с 2,4% до 107,87 пункта.

Технологичните акции, които бяха най-силно ударени от растящите лихви, поведоха ръстовете.

Книжата на Nvidia скочиха с около 15%,

тези на Apple и Microsoft съответно с 8,1% и 11.6%. Meta прибави над 24% към стойността на книжата си. Компаниите, произвеждащи полупроводниците, също се възползва от зелената вълна. Акциите на Lam Research и Applied Materials прибавиха по над 12% и над 10% към цената си. Тези на IBM пък поскъпнаха с 4,8%. Потребителските акции също се изстреляха, като Amazon беше начело с над 11% ръст. Прогнозите са, че забавянето на инфлационния натиск може да облекчи напрежението върху потребителите и да насърчи допълнителни разходи. Ralph Lauren се повиши с повече от 9%, след като производителят на дизайнерско облекло отчете по-добри от очакваните резултати от второто фискално тримесечие, водени от "солидното" представяне в Северна Америка.

Петролните фючърси завършиха на червено

поради нарастващите петролни запаси в САЩ и продължаващите страхове относно ограниченото търсене на гориво в Китай. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с почти 4% през седмицата. В петък при затваряне на търговията сделки се сключваха при $88,96 за барел. Цената на суровият BRENT завърши на  95,99 долара за барел, губейки  2,6% през седмицата.

Златните фючърси регистрираха най-добрата си седмица от 30 месеца насам. Фючърсите се повишиха с 92,80 долара до 1769 щатски долара, или 5,5% за седмицата. Това е най-високият скок от април 2020 г. до момента. Според анализатори една от причините за повишеното търсене на благородният метал е прехвърляне на средства от държателите на криптовалути след огромните спадове в сектора.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?