Следвайте ни

Борсов коментар: Срив на банковите акции, златото продължава да потъва

viber icon

Автор: Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

На международните капиталови  пазари седмицата не започна обещаващо. В понеделник в медиите изтече доклад, в който се твърдеше, че големи инвестиционни банки са участвали в неправомерни сделки за пране на пари. В документа е отбелязано, че в продължение на години са извършвани съмнителни трансакции между различни банки за над  2 трлн. щатски долара. Новината  мигновено потопи акциите на финансовите институции първо на борсите в Европа, а после при отварянето в САЩ. Книжата на JP Morgan се понижиха с 3.3%, докато Deutsche bank се сринаха с 8.5%. Акциите на HSBC се понижиха с 4.9%, достигайки до най-ниските си стойности от 25 години насам.

Barclays,Commerzbank също реализираха дневни загуби между 3 и 5%. Банковият сектор даде старт на масирани разпродажби и на останалите компании. Корекцията обаче бързо приключи и още във вторник технологичният сектор отново изведе пазарите във възходящ тренд. В средата на седмицата борсите в  Европа и зад океана се търгуваха разнопосочно. Докато след добрите публикувани макроикономически данни  от еврозоната  пазарите там затвориха с позитивна сесия, то в САЩ  индексите се оцветиха в  тъмночервено. Dow Jones, широкият S&P500 и технологичният NASDAQ се понижиха с 2 до 3%.

Една от най-губещите бе Tesla,

 като акциите й поевтиняха с 10.3%. Причината бе прогнозата на Илън Мъск  за по-ниски нива на  доставки и продажби за 2020 г. С над 10% пък повиши капитализацията си спортният гигант  Nike. Това се случи, след като обявените приходи от продажби  и печалбата надминаха очакванията на анализаторите. От Nike обявиха скок на дигиталните продажби за тримесечието с внушителните 80%. Макар и след частичното възстановяване на цените, в последните два работни дни борсовите индекси все още са на минус от началото на месеца. Главен виновник за негативното представяне са  технологичните акции. След силните ръстове от лятото и постигнати исторически рекорди сега книжата на Microsoft, Facebook, Alphabet, Amazon,Tesla, Apple са в корективно движение от порядъка между 8 и 20%.

Петролът приключи седмицата на неутрална  територия. Поредната тропическа буря, преминала през Мексиканския залив, не успя да нанесе сериозни щети на местните рафинерии. Възобновяването на  производството на черно злато от страна на Либия  се очаква да увеличи осезаемо нивата на  световните петролни запаси. В краткосрочен период  увеличеният добив, комбиниран със силния долар и по-ниското световно потребление на гориво, би трябвало да окаже натиск върху цените в посока надолу.

Продължаващото поскъпване на американския  долар изпрати цената на спот злато до  най-ниски стойности от 2 месеца насам - ниво от 1852.30 USD за тройунция в четвъртък. От 12 август, когато бе достигната  рекордната стойност до текущите нива, цената е вече с над 10% корекция.

На БФБ през седмицата основният ни индекс

SOFIX записа ново 5-месечно дъно.

Апатията, обхванала участниците, съчетано с ниската ликвидност, както и  ребалансирането на индекса, донесоха няколко поредни „червени“ дни на търговия. Все пак имаше и позитивни новини. Те бяха свързани с новото „свежо“ попълнение за 2020 г. - „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД. След успешния първи транш от предлагането на акции на дружеството  през настоящата седмица стартира и предварително оповестеният втори транш. Тримата най-големи акционери в компанията успяха да пласират успешно само за ден още 875,000 акции, или нови 7% от капитала, на цена от 11,10 лв. През юни 2020 г. същите продадоха в рамките на първи транш близо 8% от капитала на фиксирана цена от 7.60 лв. за акция. Междувременно бе  одобрен и гласуван от Общото събрание на акционерите дивидент от 0.496 лв. за дял. Така само за около четири месеца постигнатата положителна доходност за инвеститорите е  над 50%.

Коронавирусът е факторът, който продължава да доминира при взимането на  инвестиционните решения от участниците на пазарите. Инвеститорите се опасяват, че евентуална  втора вълна на новозаразените в световен мащаб ще принуди все повече и повече правителства да ограничат икономическата активност. Вследствие на това ограничение  глобалното икономическо възстановяване отново ще бъде подложено на сериозен риск. От друга страна пък, всяка една позитивна новина с намирането и тестването на ваксина би вдъхнала сериозна доза оптимизъм, изпращайки основните индекси отново над историческите им върхове регистрирани в началото на месец септември.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ехааа

Ехааа

28.09.2020 | 20:59

Камъните падат падат от небето Злотото си го бутайте в дупето

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?