46
Следвайте ни

Борсов коментар: Спокойна седмица на пазарите и ръст при петрола

viber icon

ИВАЙЛО АНДОНОВ, ДИРЕКТОР ИЦ ПЛОВДИВ В ИНВЕСТИЦИОННА КОМПАНИЯ

Изминалата седмица бе относително спокойна за инвестиралите в акции. Индексите на водещите капиталови пазари в САЩ и Европа завършиха без особени изменения. Традиционно слабият за търговията месец септември и тази година не изненада трейдърите. Публикуваните смесени макроикономически данни от големите икономики също допринесоха за това основните бенчмаркове да не намерят посока. Изключение единствено направи азиатско-тихоокеанският индекс MSCI, който най-вече поради проблемите в технологичния и ЕV сектор в Китай загуби 2.7% за седмицата.

Най-печеливши на Уолстрийт бяха финанси, здравеопазване и енергия. Енергийните компании записаха сериозни ръстове, подкрепени от повишението на цените на петрола. Сред най-добре представилите се в S&P500 бяха Chevron, Exxon Mobil, ConocoPhilips и Occidental Petroleum. Дяловете им успяха да поскъпнат с 2 до 6%. Новината, че Microsoft възнамерява да изкупи обратно акции за 60 милиарда щатски долара, беше приета добре от акционерите.

Цената на акциите на най-големия доставчик на софтуер се повиши с 2,7%

От началото на годината ръстът вече е с впечатляващите 37%. В момента Microsoft има пазарна стойност от 2,25 трилиона долара, което я прави втората по оценка публично търгувана компания след Apple Inc.

Междувременно производителят на iPhone не успя да вдъхнови инвеститорите. Във вторник американският технологичен концерн Apple Inc. обяви на редовното си събитие /тази година наречено „California Streaming/ новия модел iPhone 13. Анализаторите отбелязаха че по-новите телефони са с по-малко основни промени в сравнение с дългоочаквания дебют от миналата година. Евентуално по-малкото търсене заедно с недостига на чипове са причина да се смята че от Apple няма да могат да продължат с настоящото ниво на растеж. IPhone е най-важният продукт на Apple. Продажбите на IPhone доскоро генерираха до 2/3 от бизнеса на групата, но тази година обаче делът в продажбите спадна под 50% По време на пандемията другите основни продукти на Apple - компютрите Mac и таблетите iPad, станаха значително по-популярни и купувани. Все пак

прогнозите са, че продажбите на iPhone ще завършат годината с ръст от 41% и обем от рекордните 194 млрд. долара.

Стойността на книжата на спортния гигант Nike се понижи с 3.5%, след като анализаторите от BTIG понижиха очакванията си за покупката на акциите до степен неутрална заради предизвикателствата с веригата на доставките, предизвикани от пандемията. Производствените проблеми могат сериозно да засегнат продажбите на Nike по празниците.

В Китай инвеститорите продължават да увеличават загубите си  след нова поредна намеса на от страна на управляващите. Акции на онлайн гиганта Alibaba поевтиняха за петте борсови сесии с 6,6%. От Financial Times съобщиха, че Пекин възнамерява да разбие печелившото приложение за плащания AliPay на финтех групата Ant Group и да създаде отделна платформа за бизнеса на компанията. Спадове имаше и при други технологични акции. Тези на Tencent се разделиха с 9,3% от цената, а на Bilibili - с 13 %. Книжата на китайските компании за електромобили също се оцветиха в червено, след като индустриалният министър в Пекин заяви, че е необходима консолидация в сектора, тъй като има “твърде много” производители в страната. Акциите на Li Auto понижиха капитализацията си с 5,6%, а Xpeng и Nio съответно с 4,5% и 3,5% Китайският пазар на електрически превозни средства е най-големият в света, като производителите се възползват от държавни субсидии за насърчаване за по-екологичния транспорт.

Цената на петрола достигна 6-седмичен връх през седмицата заради притесненията, че нова буря може да засегне сериозно добивите в в Тексас .

Петролната индустрията зад океана  все още опитва да се съвземе след урагана “Айда”

Повече от 40% от производството на петрол и природен газ в американската част на Мексиканския залив бе блокирано в продължение на две седмици след появата  на “Айда” в Луизиана. Цените на петрола се увеличиха и от данните за неочаквано силно изчерпване на запасите от суров петрол в САЩ. В петък цената на фючърсите на американския лек петрол WTI се търгуваха на ниво от 72,30 долара за барел, а тази на сорта Брент - 75,40 долара за барел. Златото се понижи с около 1,5%, след като силните данни за продажбите на дребно в САЩ повишиха долара. Фючърсите върху благородния метал приключиха седмицата на цена от 1750 USD за тройунция.

На БФБ търговията бе с високи обороти и свързана с новите промени в SOFIX. От този понеделник местата си сменят шест дружества. Градус АД, Албена АД и Сирма Груп АД ще отпаднат от състава на основния ни борсов индекс, а на тяхно място ще влязат Софарма трейдинг АД, Монбат АД и Индустриален Холдинг България АД. От началото на годината SOFIX е добавил ръст от 25.3%. Това го поставя на 11-о място на най-повишаващите се световни борсови индекси.

*Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?