Следвайте ни

Борсов коментар: Софтуерният гигант Microsoft струва 2 трилиона долара

viber icon

Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари 

След като ФЕД понижи сериозно цените на акциите и повиши долара през втората седмица на юни с изненадващата си прогноза за вдигане на лихвите през  2023 г., миналия понеделник Пауъл успокои пазарите. Председателят на ФЕД повтори целта за широко възстановяване на пазара на труда и заяви, че страхът от инфлация сам по себе си няма да е достатъчен, за да предизвика повишаване на лихвените проценти. Той уточни  че Централната банка

следи инфлацията, но не бърза да вдига лихвите. 

Коментарите на Пауъл помогнаха да се намали доходността на 10-годишните държавни ценни книжа на САЩ и да задържи нарастващия щатски долар.

Друг сериозен катализатор за щатските индекси бе одобрената в четвъртък  от американския президент Джо Байдън сделка в Сената между демократи и републиканци за инфраструктурните стимули в размер на 1,2 трлн. долара. Тези действия помогнаха  индексите на Wall Street да запишат сериозни ръстове. Dow Jones в началото на седмицата отбеляза  най-силната си сесия от над три месеца. Инвеститорите се насочиха към енергийния и други сектори, които се очаква да се представят по-добре с възстановяването на икономиката.

Акциите на Devon Energy и Occidental Petroleum поскъпнаха съответно със 7,8% и 12,5%, а тези на Exxon с 4%. При банките също имаше възстановяване - книжата на JPMorgan поскъпнаха с 1,5%, а тези на Bank of America и Goldman Sachs с по 2,5%. Moderna Inc нарасна с 8,7%, след като Европейският съюз реши да използва опция по договор за доставка с производителя на лекарства, която позволява на блока да поръча 150 милиона допълнителни ваксини срещу COVID-19.

Ръстовете при технологичните гиганти Amazon, Facebook, Apple и Microsoft  пък помогнаха в края на седмицата  Nasdaq Composite се изкачи до исторически връх от над 14 400 пункта. Широкият измерител S&P 500 също напредна до нов исторически рекорд от над 4265 пункта.

Софтуерният гигант Microsoft  вече е на цена от над 2 трлн. долара. Рекордът стана факт, след като компанията представи в четвъртък сутринта

Windows 11 - първата нова версия на операционната си система

от над пет години. Microsoft е едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трилиона долара. Докато на Microsoft бяха необходими 33 години от борсовия дебют, за да достигне първите си 1 трилион долара през 2019 г., достигането до следващия трилион отне само около две години. Първото място по пазарна капитализация е на Apple с 2,23 трлн. долара. Европейските фондови пазари се търгуваха също предимно на зелена територия, повлияни от оптимизма на пазарите зад океана и добрите макроикономически данни.

Петролът сорт Брент в средата на изминалата седмица  премина нивото от над 76 долара за барел (159 литра). За последен път Брент превиши прага от 76 долара през октомври 2018 година. Повишението става факт на фона на затегнатия пазар и бичите прогнози за търсенето. Цената му получи допълнителен тласък и от изненадващо резкия спад в американските складови запаси. Международният бенчмарк поскъпва с над 40% тази година. Очаква се групата ОПЕК+ да заседава през настоящата седмица, за да обсъди производствената си политика, като някои държави - най-вече Русия, обмислят евентуално увеличение на добива. Цената на американския суров нефт WTI се повиши с почти два процента до тригодишен връх от 74,25 долара за барел. Златото се търгуваше стабилно на нива от около 1775-1790 USD за тройунция. Ценният метал остава с близо 7% под нивата от началото на месеца.

На родната ни борса акциите на „Доверие обединен холдинг“ АД зарадваха акционерите с впечатляващият 23% седмичен  ръст до ниво от 6,98 лв. за дял. Това прави общо  годишно повишение от над 109%. Основните активи на холдинга са банка в Молдова и магазините "Мосю Бриколаж" в България. Консолидираната печалба от 21,35 млн. лв. на  „Доверие обединен холдинг“ АД за 2020 г. бе  формирана от Moldindconbank. Именно

предложение  за разпределяне на дивидент

от страна на банката беше причината за ръста при цената на холдинга. Дяловете на „ЧЕЗ Разпределение“ добавиха  5% за седмицата, а за година -  59%. Движещ фактор тук са очакванията за успешното финализиране на сделката с „Еврохолд България“ АД.

Отрицателните банкови лихви при депозитите по домакинствата и увеличаващият се инфлационен натиск пренасочват все по осезаемо парични потоци към капиталовия ни пазар. В САЩ към момента около 44% от домакинствата са инвестирали в акции. В България този процент е под 10%, но с улеснения достъп до търговия  и подобряването на финансовата култура от населението е логично БФБ да привлече немалка част от средствата, натрупани в банките.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?