46

Борсов коментар: Силен старт за технологичните компании, срив за златото и петрола

ИВАЙЛО АНДОНОВ, Директор
Инвестиционен център
ЕЛАНА Пловдив

След тежката 2022 г. с поредното си възходящо седмично  движение индексите на американските и европейските фондови пазари продължиха да радват  инвеститорите. На фона на намаляващата инфлация и надеждите, че ФЕД ще смекчи агресивните си повишения на лихвените проценти,  технологичните акции изведоха S&P 500 (+1,6%) до най-високата стойност от пет месеца насам.  Nasdaq Composite напредна с 3,3 на сто,  до 12 200 пункта. Единствено Dow  отбеляза минимален спад от  0,15 на сто. Уолстрийт изпрати силен януари.  S&P 500 записа най-доброто си представяне през януари от 2019 г., а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отчете най-силния си януари от 22 години насам.

В четвъртък, в съответствие с очакванията, Европейската централна банка увеличи лихвите си с половин процентен пункт. С този ход депозитната лихва достигна най-високото си ниво от ноември 2008 г. насам в размер на 2,5%. Липсата на изненада от страна на ЕЦБ  успокои пазарите и паневропейският STOXX600 за поредна седмица приключи на зелена територия. 

На Уолстрийт секторът на комуникационните услуги отбеляза седмичен скок  от 6,7%, което е най-големият му ръст от почти три години.  В четвъртък акциите на Meta Platforms Inc. (компанията майка на Facebook) впечатлиха с   23% нагоре,  регистрирайки най-доброто  си дневно представяне  от 2013 г. насам. Акциите на Apple - най-голямата американска компания по пазарна стойност, поскъпнаха с 5,8%. Компанията прогнозира, че приходите ще спаднат за второ поредно тримесечие, но че продажбите на iPhone вероятно ще се подобрят, тъй като производството се е върнало към нормалното в Китай. Скок от  над 14% имаше и при дяловете на  Advanced Micro Devices, тъй като производителят на чипове отчете по-добри от очакваните резултати. 

Сред губещите се наредиха Snap. Компанията за социални медии загуби  10%, след като отчете смесени тримесечни резултати. Акциите на Ford Motor паднаха със 7,6%, след като автомобилният производител прогнозира трудна година. Amazon изгуби 8,4%, тъй като от компанията съобщиха, че оперативната печалба може да падне до нула през текущото тримесечие. 

Цените на суровия петрол изгубиха 7% през седмицата, довеждайки  глобалния референтен сорт Брент до под 80 долара за барел. Същевременно WTI, или американският лек  петрол, приключи на нива от  73 долара за барел. Възстановяването на долара в петъчния ден от 10-месечни дъна бе основна причина за  ниските цени на черното злато. 

В последния работен ден априлските фючърси на златото, търгувани  в Ню Йорк, се установиха на нива от  1868,30 долара за унция, което е спад от 53,90 долара, или 2,8%.  Прибиране на печалби от инвеститорите и силният долар и тук бяха причина, за да видим червения цвят на котировките.

*Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Уорън

Уорън

06.02.2023 | 18:32

Скоро баба Меца всички ще ги.....

Отговори
0 0
Падането,

Падането,

06.02.2023 | 17:41

ще е от високо. "Свещите" горят, бързо на "форекса".

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?