46

Борсов коментар: Силен ръст за акциите, но спад при златото и петрола

ИВАЙЛО АНДОНОВ, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА, клон Пловдив

Възстановяването на капиталовите пазари продължи и през тази седмица. Зад океана бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 5,5%. За отбелязване е, че индексът регистрира растеж и в петте работни сесии. Широкият измерител S&P 500 записа ръст от 6,1 % до 4463 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отчете най-силно повишение с 8,1%, до равнище от 13 893 пункта. Това беше най-голямата седмична печалба за трите индекса от ноември 2020 г. На Старият континент Stoxx Europe 600 също се представи отлично и нарасна с 5,4% за седмицата. В Лондон FTSE 100 записа увеличение с 3,5%.

Основните събития, които следиха трейдърите, бяха ситуацията в Украйна и решението на Федералния резерв от сряда, откъдето повишиха лихвите за първи път от 2018 г. насам. От ФР обявиха, че повишават основната си лихва с четвърт процентен пункт, или 25 базисни пункта, и сега тя ще бъде в диапазона 0,25%-0,5%. Очакванията са

основната лихва в САЩ да стигне между 1,75% и 2% до края на годината.

Книжата на технологичните компании поведоха ралито на Wall Street. Акциите на Microsoft, Apple, Alphabet и Meta поскъпнаха съответно с 7.2%, 5.8 на сто, 4.9% и 15.4 на сто. Цената на книжата на Tesla и Amazon се повиши съответно с 13.8% и 10.8 на сто. 

Китайските компании, търгувани в Хонког Alibaba Group Holding, Baidu и JD.com, скочиха съответно с внушителните 25%, 25% и 36%. Борсово търгуван фонд ARK Innovation на Кати Ууд се покачи с 18% след спад от 44% в началото на годината. Повишенията бяха резултат от медиен материал, според който щатските и китайските регулатори подготвят координиран план за китайските акции, листнати на Wall Street. Според цитирания от държавната китайска медия материал, Пекин подкрепя китайските акции, листнати в чужбина, и ще работи в посока

постигането на стабилност на финансовия пазар в Хонконг, както и на имотния пазар.

На петролните пазари цената на сорт Брент е на седмична загуба с 3,5% до цена от 108,20 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI е на минус 3,6%, или 105,10 долара за барел. Пазарът е разтърсван от събитията в Украйна и опасенията около новите огнища на коронавирус в Китай, довели до затваряния. Китайският президент Си Дзинпин пое ангажимент да намали икономическия ефект от противоепидемичните мерки, с което внесе известна доза оптимизъм, че ударът върху търсенето на суровината няма да е толкова голям. Златото също поевтиня - с 2,4%, до 1929 долара за тройунция.

На БФБ София седмицата приключи с 4% ръст за основния ни индекс SOFIX. Основно причината за този ръст е възходящото движение на цените на акциите на „Първа инвестиционна банка“ АД /седмично повишение от 30,26%, до 2,26 лева/. На второ място е „Доверие обединен холдинг“ АД със 7,61% нагоре - до 7,92 лева, а на трето „Алтерко“ АД с 6,63% - до 19,3 лева за дял.

*Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?