1553

Борсов коментар: Шоково поевтиняване на петрола

ИВАЙЛО АНДОНОВ
директор Инвестиционен център ЕЛАНА-Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

 

Водещите индекси на Wall Street приключиха миналата седмица с разнопосочни движения на фона на повишаващата се доходност по щатските държавни облигации. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа  стигна  ниво от 4,8% - най-високото такова от 16 години насам. Доходността по 30-годишните облигации се повиши до 4,94%, което също е най-високото равнище от 2007 г.

Силният завършек на седмицата при технологичните компании позволи на Nasdaq да излезе на зелено с 1,6 на сто за петте работни сесии. За същия период широкият S&P 500 е нагоре с 0,6 на сто. Единствено Dow е надолу с минималните 0,3%. От началото на годината Dow изтри целия си ръст, докато благодарение на  ентусиазма около изкуствения интелект Nasdaq остава с 25% нагоре.

В Европа производителят на бижута Pandora записа скок от 12%, след като повиши целите си за растеж. На другия полюс бяха акциите на Puma, които се потопиха  с над 11%, след като се появи вероятност нетната печалба за третото тримесечие да не отговори на очакванията. Листнатата в Лондон Metro Bank се сгромоляса с 25,7% до рекордно дъно, тъй като от банката обявиха, че вероятно ще се наложи да набират средства.

Само за ден (сряда) цените на суровия петрол се сринаха с над 6%, регистрирайки най-голямата еднодневна разпродажба от септември 2022 г. В петък търгуваният в Ню Йорк суров петрол West Texas Intermediate с доставка през ноември завърши на ниво от 82,79 долара за барел. В същото време котираният в Лондон сорт Brent се установи на нива от 84,60 долара за барел. За седмицата WTI падна с 9%, докато Brent загуби 11%. Това беше най-лошата седмица от март и за двата бенчмарка. Две бяха основните причини за спадовете на котировките. Първата бе публикуваните данни от САЩ, които показаха най-голямото седмично нарастване на  запасите от бензин (рекордно високо ниво от почти две години). Анализаторите обясняват намаленото търсене на гориво зад океана с приключването на летния сезон. Другият основен проблем, който продължава да притеснява инвеститорите и търговците на петрол, е свързан със състоянието на глобалната икономика  и особено на по-уязвимата Европа. Все пак цените бяха подкрепени от изявленията от средата на седмицата от страна на Организацията на страните, износителки на петрол, и съюзниците, известни като ОПЕК+.Те потвърдиха, че до края на годината Саудитска Арабия и Русия ще продължат с намаления добив от поне 1,3 млн. барела на ден. 

Силна седмица записа доларът спрямо другите основни валути. В понеделник валутата отбеляза най-високото си ниво за годината, с което ръстът <210> от средата на юни достигна 6,6%. Силата на долара се дължи на растящата доходност по американските държавни ценни книжа. Поскъпването на щатската валута поставя под заплаха сложната задача на световните централни банкери да свалят инфлацията, докато в същото време защитават крехкия икономически растеж.  

Спот златото достигна седеммесечно дъно в петък до ниво от 1810 долара за тройунция. Сумарно само за две седмици цената на благородния метал загуби над 5 на сто. Повечето анализатори прогнозират спадът да продължи  до солидната подкрепа на нивата от 1750 долара На тези котировки се очаква централните банки отново да станат активни в покупките си.

*Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа .

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

09.10.2023 | 21:41

Този анализатор, тип Ванга, явно е е писал този анализ преди войната Палестина срещу Израел.

Отговори
1 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?