71

Борсов коментар: Сътресенията в банковия сектор разклатиха и пазарите

Автор: Борислав Андонов, инвестиционен посредник - Юг Маркет ЕАД

 

Високата волатилност на пазарите продължи и през изминалата седмица, основно породена от глобалните опасения за повишаване на лихвените нива и сътресенията в банковия сектор. Фокусът на инвеститорите беше насочен към инфлацията в ЕС и основно към ситуацията в банковия сектор.

Миналия петък Обединената швейцарка банка UBS обяви, че ще закупи Credit Suis с частична помощ от държавата. Договорената цена на акция беше с над 50% по-ниска от цената на затваряне на пазарите от предходния ден. Това доведе до срив на цената на акциите на пазарите до нива около 0.90 щ. долара.

Лихвените проценти

Джероми Поуъл

Федералният резерв на САЩ в сряда взе решение да увеличи за пореден път лихвения процент с 0.25% - до 5%. На пресконференция Джероми Поуъл - председател на ФЕД, сподели, че инфлацията продължава да е твърде висока, и подчерта, че:

1. ФЕД ще продължи да следи внимателно банковия сектор и че ще използва всички необходими инструменти.

2. Програмите на ФЕД за кредитиране ефективно отговарят на банките.

3. Възможно е банковите сътресения да имат минимален ефект или да доведат до значително затягане.

В четвъртък централните банки на Англия и Швейцария повишиха лихвените си проценти съответно с 0.25 и 0.50 на сто, което съответстваше на очакванията. Това доведе до спад в индекса FTSE с около 5% за деня, а швейцарският индекс SMI остана без значителни промени.

Валутен пазар

Доларовият индекс започна негативно седмицата, като до сряда отбеляза спад с около 1.3% и стабилизира около 7% седмичното си дъно. В петък успя да върне част от загубите и завърши седмицата с понижение от 0.71%. Еврото се повиши спрямо долара с 0.74%, британската лира остана слабо променена, а доларът падна спрямо йената с 1.39%.

Американските пазари

Допълнителното затягане на монетарната политика се отрази негативно на американските пазари, които за два дни изтриха печалбите си от предишните няколко сесии. В деня на обявяването на по-високите лихви S&P 500 отчете загуба от около 1.7%, въпреки очакванията, че пазарите са консумирали очакванията. S&P 500 не успя да върне загубите си, докато технологичният NASDAQ успя. Експерти прогнозират, че NASDAQ скоро може да навлезе в бича територия.

Европейските пазари

Индексите в Европа започнаха положително в началото на миналата седмица, като до четвъртък бяха в позитивна територия. В петък обаче пазарите претърпяха спад, основно воден от банковия сектор, тъй като инвеститорите останаха притеснени за стабилността на финансовата индустрия. Индексът Stoxx Europe 600 се понижи за втори пореден ден, а решенията, взети от централните банки, изтриха всички печалби, постигнати по-рано тази седмица. Доходността на държавните облигации на Германия и Обединеното кралство се повишиха в петък.

Златото

Доходността на 10-годишните държавни облигации в САЩ спадна в четвъртък до 3.5%, което даде сила на златото да тества нивото при 2000. Несигурността около банковия сектор също помогна на ралито в цената на златото. Технически погледнато, цената намира силна подкрепа от няколко индикатора в момента, като погледите на инвеститори и търговци са насочени в зоната около 2000 и очакват да видят дали ще има успешен пробив.

Петролът

Началото на седмицата имаше известна доза оптимизъм, като цената се повиши с около 5% до сряда. В петък поради нарастващите страхове от рецесия петролът върна печалбите от началото на седмица, като падна с над 3%. Икономисти прогнозират, че търсенето на петрол ще намалее през 2023 г. спрямо 2022-ра, което допълнително натиска цената надолу.

Криптовалутите

Въпреки скорошното повишение на цените на криптовалутите най-известната криптовалута - Вitcoin, не успя да намери посока през тази седмица. Цената <210> остана около 28 000 щ. долара, като продължава да тества това ниво на съпротива. Подобно на Вitcoin Ethereum продължава да тества нивата около 1800 щ. долара, като за момента няма успешен пробив.

През следващата седмица очакваме важни икономически данни както от САЩ, така и от Европа. Погледите в понеделник ще са насочени към индикатора за бизнес настроението в Германия, като се очаква минимална промяна спрямо миналия месец.

Във вторник ще бъдат публикувани данни за потребителското доверие в САЩ, като се прогнозира минимално понижение. Предстоящите жилищни продажби в САЩ се очаква да паднат до 1%, което е спад с около 7% от рекордното си ниво 8.1% от предходния месец. В четвъртък ще излязат данни както за нивото на инфлация в Германия, така и за БВП на САЩ. Експерти прогнозират нивото на инфлация в Германия да спадне с 0.2% - до 8.5% на годишна база. В САЩ очакват повишение на БВП с около 2%, въпреки повишаващите се лихви и сравнително високата инфлация.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?