46
Следвайте ни

Борсов коментар: Регулаторите на Китай притиснаха Bitcoin

viber icon

автор: ВАСИЛ АТАНАСОВ, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Регулаторните органи на Китай в петък засилиха натиска на страната срещу криптовалутите с пълна забрана за всички криптотранзакции и „добив“ на криптовалути. Новината рязко свали цените на криптовалутите и на акциите, свързани с крипто и блокчейн. Десетки китайски държавни агенции, включително централната банка, обещаха да работят заедно, за да изкоренят „незаконната“ криптовалутна дейност. За първи път толкова държавни агенции обединяват усилия, за да забранят изрично всякаква дейност, свързана с криптовалута. Китайската народна банка (PBOC) заяви, че

криптовалутите не трябва да циркулират като  традиционни валути

и че на чуждестранните борси е забранено да предоставят услуги на китайските инвеститори от континента чрез интернет. Китайското правителство "решително ще ограничи спекулациите с виртуална валута и свързаните с тях финансови дейности и лошо поведение, за да защити имуществото на хората и да поддържа икономически, финансов и социален ред", се казва още в обявлението на PBOC. Вследствие на това Bitcoin, най-популярната криптовалута в света, спадна до 41 099,50 щ. долара към 16 часа в петък.

Вероятността европейските и американските индекси да завършат седмицата с повишения, изглеждаше малко вероятна в понеделник, когато опасенията за неизпълнение на дълга на китайската компания Evergrande предизвикаха масови продажби на рискови активи. Въпреки това, в следващите дни дневните повишения в голяма част от индексите компенсираха разпродажбите от началото на седмицата и върнаха индексите към предходните нива.

Преди започване на търговията в петък, президентът на Кливландския федерален резерв Лорета Местер изложи подробно това, което председателят на ФЕД - Джером Пауъл, намекна на пресконференцията си в сряда, а именно, че Федералният резерв вероятно ще намали покупките на облигации сравнително бързо от ноември и може да повиши лихви до края на следващата година. Според тях икономиката на САЩ е изпълнила необходимите условия, за да позволи затягането на паричната политика.

Всички индекси на Българската фондова борса завършиха седмицата с повишение

като най-голямото отбелязано е при BGBX40 с +1,6%. В компаниите лидер в покачването беше "Стара планина Холд" АД-София с +30.95%, "Алтерко" АД-София с +11.73% и "Доверие Обединен Холдинг" АД-София с +6.94%. Причина за покачването цената на "Стара Планина Холд" АД са публикуваните от компанията консолидирани резултати към 31 август 2021 г., които показват увеличение на продажбите с 36,66%, и добрите прогнози за очакваното повишение на продажбите на холдинга с 39,95% за месец септември. При "Доверие Обединен Холдинг" АД през седмицата започна търговията с акциите от увеличението на капитала на дружеството.

В края на седмицата производителят на биохрани „Смарт Органик“ АД обяви, че планира да набере допълнителен капитал от 3 млн. евро чрез първично публично предлагане на пазара на растеж на Българска фондова борса (БФБ) - BEAM. Компанията планира да набере 3 млн. евро допълнителен капитал чрез Българска фондова борса. Средствата са предназначени за придобиване на конкурент и за разширяване на производствения капацитет.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Китайците

Китайците

27.09.2021 | 17:19

Ако решат ще ни изкупят всички и всички ще бачкаме за тях . Не че вече не го правят , ама.....

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?