49

Борсов коментар: Ръст при акциите и петрола, спад на златото

Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив*

 

Водещите американки и европейски индекси се повишиха през седмицата,  подхранвани от оптимизма относно потенциална сделка за тавана на федералния дълг. Драмата зад океана се разиграва, откакто правителството официално достигна тавана от 31,4 трилиона долара през януари. Министерството на финансите на САЩ предупреди, че може да остане без пари до началото на юни, което потенциално може да предизвика катастрофален, първи в историята, фалит. В сряда президентът Джо Байдън и висш републиканец изразиха  решимостта си скоро да постигнат сделка за повишаване на тавана на дълга и избягване на фалита. Това, заедно с коментарите на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, който заяви, че „лихвените проценти може да не бъдат повишени толкова силно", успокои инвеститорите и оцвети индексите в зелено.

Широкият щатски S&P 500 се покачи с 1,65%, записвайки най-силния си едноседмичен ръст от март насам. Nasdaq Composite добави малко над 3%, което също е най-доброто му седмично представяне от март. Dow нарасна с минималните 0,38%. Европейските акции също затвориха с повишения, като германският DAX достигна историческо рекордно високо ниво от 16275 пункта.

Акциите на Tesla добавиха над 7 на сто, след като Илън Мъск омаловажи пазарните спекулации, че може да се оттегли от поста главен изпълнителен директор. От производителя на електромобили  потвърдиха също, че доставките на нейния дълго отлаган пикап Cybertruck ще започнат тази година. Дяловете на Netflix поскъпнаха с повече от 8%, след като компанията  разкри подробности за новото си абонаментно ниво. На другия полюс се търгуваха акциите на инвестиционната банка Morgan Stanley. Те загубиха над 3%, след като изпълнителният директор Джеймс Горман обяви планове да се оттегли през следващата година. 

Цените на петрола - сорт Brent и американския суров петрол, отбелязаха първите си седмични печалби от месец, като и двата сорта  се покачиха с около 2%. Доларът се повиши до седемседмичен връх спрямо кошница от световни валути, подсилен от оптимизма около сделката за повишаване на тавана на дълга и набор от солидни икономически данни. След едномесечното рали при златото седмицата се оказа тежка за биковете. За петте работни сесии спот златото падна с 1,5% - до 1952,03 долара за тройунция.

Родният SOFIX с 5-годишен връх

Основният индекс на Българската фондова борса SOFIX се изкачи до петгодишен връх, като премина над ниво от 655 пункта. SOFIX се повиши с 4,4 на сто, до 657 пункта, което е най-високо ниво от началото на май 2018 г. Една от най-търгуваната акция през седмицата бе тази на  „Алтерко“. Компанията обяви оптимистична прогноза за приходите и печалбата за годината, както и че на извънредното общо събрание ще се гласува за промяна на името <210>. Първото предложение е името на дружеството да се промени на „Шелли Груп“ - по бранда на най-популярните му продукти за автоматизация на дома - Shelly. Акциите на „Алтерко“ поскъпват с над 25% в последната година, а пазарната капитализация достига 430 млн. лв.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Авторът и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

 

*Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?