49

Борсов коментар: Приходите на "Агрия" скочиха със 150% на годишна база

Автор Любомир Ламбрев

 

Акциите на компанията бележат рекорден ръст от 143%. Пазарната капитализация на дружеството достигна 203 млн. лева, а печалбата за полугодието е 46 млн. лева 

Продължава „сезонът на отчетите” на Българска фондова борса, като през изминалата седмица бяха публикувани консолидирани данни за първото полугодие на някои от най-знаковите дружества на борсата.

Поради спад на търговията със зърно на „Градус” АД приходите от продажби на компанията намаляват до 78 млн. лева за полугодието в сравнение с над 82 млн. лева година по-рано. Спадат на приходите е в размер на 5,63%. Най-голям дял от приходите на дружеството имат постъпленията от продажба на месо и месни продукти - 55% от всички. За първото полугодие те са за близо 42 млн. лева и се увеличават с 22% на годишна база. Приходите от разплодни яйца са 44% от общите приходи на дружеството и нарастват за отчетния период с 13% на годишна база до почти 34 млн. лева. Общите приходи на компанията /където са включени и финансиранията за хуманно отношение към птиците/ за полугодието са за над 86 млн. лева. Общите разходи на „Градус“ АД за полугодието са за близо 77 млн. лева, като остават почти непроменени на годишна база. Към края на юни дружеството отчита печалба след облагане с данъци в размер на почти 9 млн. лева спрямо 13,6 млн. лева към края на юни 2021 г., или с 34.99% по-малко на годишна база. В последната година акциите на „Градус“ АД поевтиняват с 1,37%, а пазарната капитализация е над 350 млн. лева.

Общите приходи на „Българска фондова борса” АД към края на юни възлизат на 9 млн. лева спрямо 7,6 млн. лева година по-рано -  с 18,5% повече на годишна база. Към края на юни разходите на „Българска фондова борса” АД достигат до почти 5 млн. лева, което е с 38,44% повече спрямо разходите към края на юни 2021 г. (3,6 млн. лева). В края на полугодието „Българска фондова борса” АД отчита нетна печалба в размер на 3,6 млн. лева - почти без промяна спрямо предходната година. В последната година акциите на компанията поскъпват с 23%, а пазарната капитализация е близо 65 млн. лева.

 „Агрия Груп Холд“ АД отчита силен ръст на приходите и печалбата през първата половина на годината. Приходите от дейността на компанията към края на юни са за над 325 млн. лева в сравнение със 130 млн. лева година по-рано, което представлява ръст от 150.33% на годишна база. Общите приходи на компанията са за 330 млн. лева за отчетния период при 133,5 млн. лева година по-рано. Общите разходи на дружеството се увеличават до 284 млн. лева към края на юни в сравнение с 119 млн. лева година по-рано, или със 138.34% на годишна база. Компанията реализира печалба в размер на 46 млн. лева към края на второто тримесечие спрямо 14,5 млн. лева година по-рано. В последната година акциите на компанията поскъпват със 143%, а пазарната капитализация е за над 203 млн. лева.

* Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?