3906

Борсов коментар: Повишено търсене на злато заради конфликта в Близкия изток

Автор: Йвайло Андонов

 

През изминалата седмица председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл сигнализира за необходимостта лихвените проценти в САЩ да останат по-високи и за по-дълъг период от  време. Изказването  помрачи надеждите на инвеститорите за скорошни  намаления на лихвените проценти, тласкайки нагоре доходността на държавните облигации, като тази на 2-годишните ДЦК надхвърли 5% за първи път от ноември. Нарастващата възвръщаемост на облигациите заедно с ескалацията на напрежението в Близкия изток се отрази негативно на  капиталовите пазари.

Зад океана широкият индекс

 

S&P 500  отбеляза пет поредни дни на червено.

 

Общо  S&P 500 записа загуба от 3%, отбелязвайки  третата си поредна отрицателна седмица и най-лошата такава от края на октомври миналата година. Технологичният Nasdaq впечатли с минус 5,5% и затвори със загуба за четвърта поредна седмица. Това е най-дългата серия седмични загуби от януари 2022 година насам. С минимална седмична  печалба от 0,01 на сто  регистрира единствено бенчмарка на сините чипове Dow Jones. За същия период общоевропейският индекс Stoxx 600 изгуби малко над процент от стойността си.

Най-големият собственик на казина Las Vegas Sands падна с над 9%, въпреки че надмина очакванията за печалба, тъй като слабото представяне на операциите му в Макао остава повод за безпокойство. Цената на акциите на Tesla падна до 15-месечно дъно до под 150 долара. Спадът дойде, след като инвестиционната банка Deutsche Bank понижи рейтинга на акциите на гиганта за електрически превозни средства, подчертавайки „значителен риск“.

Новината за очаквани значителни съкращения на персонал

в опит да се запази маржа на печалбите също се отрази негативно на компанията. NVIDIA Corporation загуби над 10%, повличайки надолу и други големи имена от технологичния сектор. Това беше и най-лошият ден за компанията от месец март 2020 година насам.

Samsung Electronics надмина Apple, за да стане водещ производител на смартфони в света през първото тримесечие на 2024 г. Samsung си върна първото място, като продаде 60,1 милиона /20,8% пазарен дял/, докато Apple изостана с 50,1 милиона продажби на iPhone /пазарен дял от 17,3%/. Смяната на лидерството се отрази и в цената на акциите на двете компании. Докато Apple записва 15-процентен спад от декемврийския си връх, Samsung е във възходяща траектория, покачвайки се с около 11 процента от тримесечните си дъна през януари.

Сред малцината печеливши се отличиха дяловете на United Airlines. Пазарната капитализация на авиопревозвача се повиши с над 15 на сто. Ръстът на пътуванията през първото тримесечие се отрази благоприятно на резултатите. Акциите на Paramount Global също добавиха над 13 на сто. На борсата във Франкфурт почти същия ръст записа и спортният гигант Adidas. Adidas изненада акционерите си с много силен старт на новата финансова година по отношение както на продажбите, така и на печалбите.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, нарасна до петмесечен връх от 106,51 пункта.

 

Щатската валута се повиши  след силните икономически данни от САЩ

 

и предупрежденията от Федералния резерв че лихвените проценти ще останат по-високи за по-дълго време. Силният долар  подейства като студен душ върху опитите за ръст при цените на петрола. По-силният долар оказва натиск върху търсенето на суров петрол, като добавя премия, свързана с валутата за международните купувачи. Все пак седмичните загуби  на двата сорта петрол бяха ограничени до 3 на сто след ракетните удари в петък в Централен Иран. Иран е третият по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол, произвеждайки над 3 милиона барела на ден суров петрол и една пълномащабна война с Израел вероятно ще удари сериозно глобалното предлагане. Търговията приключи при цена за американския лек суров петрол (WTI) от 83,14 долара за барел. За сорта "Брент" цената бе  87,29 долара за барел.

За златото изминалата седмица бе четвъртата поредна седмица на печалби. За петте работни сесии то добави около 2 на сто към цената си. Страховете от влошаване на конфликта в Близкия изток предизвикаха повишеното търсене на жълтия метал. За момент в петък спот цените се покачиха до 2417 долара за унция. Фючърсите, изтичащи през юни, достигнаха до нива от  2433,0 долара за унция. Рязкото увеличение на долара за момента не предизвиква натиск върху цените на златото.

* Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
пенка

пенка

22.04.2024 | 21:58

Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни, кyпиx го от тук===--- https://da.gd/keto

Отговори
0 3
Deutsch

Deutsch

22.04.2024 | 16:48

Нещо пак да коментират относно физическото злато икономическите гении в онлайн пространството? Или независимо от поскъпването е по-добре да инвестираме в нещо виртуално като биткоини?

Отговори
2 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?