4020

Борсов коментар: Повишения за акциите и петрола, златото в застой

Автор: Ивайло Андонов, Директор Инвестиционен център  ЕЛАНА  Пловдив. Авторът притежава над 20 годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

S&P 500 достигна крайъгълния камък от 5 500 за първи път, в своята история. Към края й безспорният хит за момента -  Nvidia, охлади настроенията и със спада си повлече  по-широкия технологичен сектор надолу. Все пак за седмицата S&P 500 завърши на зелено с 0,6 на сто. Dow Jones затвори на плюс с 1,5 на сто  докато технологичният Nasdaq не отбеляза промяна.

Инвеститорите в NVIDIA Corporation започнаха да прибират печалбите си и в резултат на това компанията   изгуби  повече от 4 % за петте сесии , отстъпвайки позицията си на най-ценна компанията на  Microsoft . Пазарната капитализация на Nvidia падна до 3,217 трилиона, точно под тази на Microsoft, като Apple остава на трето място с 3,215 трилиона долара . Въпреки седмичният си спад  акциите на Nvidia  поскъпват с 155% от началото на годината. Големите печалби за  Уолстрийт от последните  месеци  се дължат предимно на компании като Nvidia и други силно претеглени акции, свързани с изкуствения интелект. Анализаторите обаче изразяват все повече  опасения дали силното увеличение на техните оценки е устойчиво в средносрочен период.

Паневропейският Stoxx 600 отбеляза ръст от 0.8 на сто. Европейските акции получиха силен тласък от технологиите и недвижимите имоти, както и от ралито на швейцарските акции, след като централната банка там  продължи да разхлабва паричната си  политика. Carlsberg Group спадна с 9,3%, след като Britvic отхвърли офертата й за поглъщане на стойност 3,93 милиарда долара, заявявайки, че предложението „значително подценява“ групата и нейните перспективи. Датската Zealand Pharma скочи с почти 19%, след като проучване на ранен етап показа, че висока доза от нейното лекарство е помогнала за намаляване на теглото със средно 8,6% след 16 седмични дози .

На Уолстрийт Акциите на Trump Media & Technology Group загубиха  20 % след решение на Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ което позволи на инвеститорите да упражнят варианти в компанията, което от своя  страна може да разводни  капитала. Акциите на Boeing поскъпнаха след съобщение, че производителят на самолети е близо до сделка за обратно изкупуване на Spirit Aerosystems. Sarepta скочи с 30 на сто след като FDA на САЩ разреши разширеното използване на генната терапия на компанията за пациенти с мускулна дистрофия .

 Щатският доларът достигна най-високото си ниво спрямо основната кошница от другите валути от началото на месец  май, след добри макроикономически данни от САЩ. 

И двата сорта  петрол регистрираха ръст от около  3% тази седмица.  Черното злато се търгуваше в петък  близо до най-високите нива от над два месеца. Признаци за подобряване на търсенето в САЩ, най-големият потребител на петрол в света вдигна цената на фючърсите до 81 долара за барел за лекият WTI и 85,50 долара за барел на сорта Brent. 

Напрежението в Близкия изток и растящите очаквания за намаляване на лихвите в Съединените щати тази година помогнаха на златото да добави около половин  процент към цената си на седмична база. Спот цените на златото при затварянето на пазарите в петък бе на нива около 2340 щатски долара за унция.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както автора, така и клиенти на компанията в която работи е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа . 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?