Следвайте ни

Борсов коментар: Поскъпването на суровините и пандемията спъват икономиката

viber icon

Автор Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт А

Националното статистическо управление на Китай публикува икономически данни за първата половина на 2021 г., според които брутният вътрешен продукт на страната е бил 53,2167 трилиона юана. Това е ръст от 12,7% на годишна база при съпоставими цени и средно увеличение от 5,3% през двете години. Данните показват, че през второто тримесечие икономиката на Китай нараства с по-ниски темпове от очакваното. Според анализатори това се дължи на значително завишените разходи за суровини и на развитието на пандемията от COVID-19. Освен това, фабричната инфлация вероятно е достигнала връх и цените на суровините ще обърнат посоката си надолу. Това постави въпроси за перспективите, свързани с възстановяването на световната икономика. Групата на финансовите министри на държавите от Г-20 също сигнализираха за заплахи, които биха могли да променят възстановяването в световен мащаб. Това според тях са основно новите варианти на коронавируса и неравномерното темпо на ваксинация.

Азиатските акции се понижиха в края на седмицата

въпреки обявените добри резултати на най-големия производител на чипове за Apple - тайванския концерн TSMC. Печалбата на компанията за последното тримесечие е с увеличение от  11,2% на годишна база. Най-широкият индекс MSCI на акциите от Азиатско-Тихоокеанския регион извън Япония загуби 0,35%, натежавайки от спада с 1,2% на тайванските акции. Понижението на цените на акциите на TSMC оказа влияние и върху много други акции, свързани с полупроводници в региона, като южнокорейската Kospi спадна с 0,6%, а японската Nikkei загуби 1,1%. Слабостта на акциите, свързани с чипове, също спомогна за свалянето на S&P 500 с 0,33% и Nasdaq Composite - с 0,70% в четвъртък. Златото, от друга страна, достигна едномесечен връх от 1834,3 щ. долара за унция и за последно достигна $ 1818 щ. долара за унция.

Цените на петрола останаха под натиск

след компромисно споразумение между водещи производители от ОПЕК и изненадващо лоши седмични данни за търсенето на горива в САЩ.

Европейските фондови пазари очакват тримесечния сезон на печалбите. Инвеститорите се надяват на подобрения, тъй като континентът се отваря от ограниченията, наложени за борба с пандемията. Германският търговец на обувки Puma (DE: PUMG) повиши перспективите си за продажби през 2021 г., подсилени от силното търсене през второто тримесечие, особено в Северна Америка, въпреки това цените на акциите се понижиха през седмицата, явно инвеститорите очакваха повече. Подобна история беше и с Burberry (LON: BRBY), тъй като луксозната модна къща съобщи, че нейните подобни продажби са се повишили над нивата преди пандемията за 13-те седмици до 26 юни, но запасите <210> са намалели с 2,3%. Акциите на Ericsson (BS: ERICAs) паднаха с почти 10%, като шведската телекомуникационна компания отчете спад на продажбите на важния китайски пазар, засенчвайки многогодишната 5G сделка с американския гигант Verizon Communications от 8,3 милиарда щатски долара (NYSE: VZ).

През следващата седмица инвеститорите ще следят от близо публикуването на последните данни за потребителските цени от Еврозоната преди срещата на Европейската централна банка за определяне на политиката през следващата седмица.

Слабо движение на БФБ

Доверие Обединен Холдинг АД-София (DUH ) добави 6,25% към капитализацията си през седмицата. Това стана факт, след като Комисията за финансов надзор одобри проспекта за увеличението на капитала за първично публично предлагане на емисия в размер до 2763 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка и емисионна стойност 4,20 лева всяка. Увеличение на цените на акциите имаше и при Адванс Терафонд АДСИЦ-София с +5.53% и Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ-София с +2.03%. Лидер в пониженията беше Сирма Груп Холдинг АД-София с -2.97%. За съжаление, оборотите на пода на БФБ продължават на бъдат ниски и ликвидността там продължава да бъде проблем.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?