4232

Борсов коментар: Плах оптимизъм в Европа на фона на очаквана рецесия

Борислав Андонов, инвестиционен посредник - Юг Маркет ЕАД

 

В България пазарите започнаха предходната седмица негативно, но въпреки това до петък успяха да върнат всички загуби и завършиха без значителни промени. Най-печелившите компании в SOFIX през седмицата бяха Доверие Обединен Холдинг, която се повиши с 3.9%, следвана от Централна Корпоративна Банка, която бележи ръст с малко над 2%. В BGBX40 най-голяма печалба направи Синергон Холдинг, който се повиши с 14.5% следвана от Корадо-България с ръст от почти 10%.

Американските пазари завършиха позитивно тази седмица, въпреки ограниченото работно време. Пазарите бяха затворени в четвъртък за Деня на благодарността, затвориха по-рано и в петък. Акцентът на седмицата беше отчетът за печалбите за третото тримесечие на NVIDIA, производителят на чипове за изкуствен интелект. Въпреки по-високите прогнози за печалбите и приходите, акциите на компанията паднаха поради предпазливи настроения, произтичащи от ограниченията за износ към Китай.

Министерството на търговията отчете спад от 5,4% на поръчките за дълготрайни стоки през октомври - вторият най-голям спад от април 2020 г. Намалението се дължи на рязък спад в нестабилните поръчки за граждански самолети. С изключение на покупките на самолети и отбраната, показател за бизнес инвестиции, поръчките също спадат за втори пореден месец. Успешните търгове на Министерството на финансите, по-специално търг на 20-годишни държавни облигации на САЩ на стойност 16 млрд. долара, помогнаха за облекчаване на опасенията и допринесоха за спада на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ до най-ниското ниво от повече от два месеца. Въпреки това в петък се забеляза увеличение в доходността.

Пазарът с фиксиран доход като цяло беше спокоен през празничната седмица. Високодоходните облигации отчетоха печалби в понеделник, подкрепени от стабилното представяне на акциите и успешния аукцион на 20-годишни държавни облигации. Обемите на търговия бяха малки и купувачите предпочитаха облигации с по-високо качество под инвестиционен клас. Първичният пазар и пазарът на заеми с ливъридж бяха спокойни, като не се очакваха нови сделки до след празника.

В Европа европейският индекс STOXX Europe 600 приключи седмицата с ръст от 0,91%, воден от оптимизма около потенциалните намаления на лихвените проценти от централните банки през първата половина на следващата година. Сред основните европейски борсови индекси френският индекс CAC 40 се повиши с 0,81%, германският DAX спечели 0,69%, докато италианският FTSE MIB се понижи с 0,22%, а британският индекс FTSE 100 загуби 0,21%.

Доходността на европейските държавни облигации отбеляза лек ръст, като доходността на 10-годишните държавни облигации на Германия се повиши от двумесечно си дъно от 2,516% по-рано през седмицата. Това увеличение се дължеше на информацията, че Германия планира да спре лимитите на дълга за четвърта поредна година и изявления, показващи ангажимента на политиците на Европейската централна банка (ЕЦБ) да поддържат строга парична политика. Доходността на облигациите във Франция и Швейцария също отбеляза увеличение. В Обединеното кралство доходността на 10-годишните референтни облигации се повиши след неочаквано покачване на индекса на мениджърите по покупките (PMI) на положителна територия през ноември.

ЕЦБ се опита да смекчи очакванията за предстоящи намаления на лихвените проценти, наблягайки на продължаващата битка срещу инфлацията. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард и други политици съобщиха, че лихвените проценти могат да останат стабилни през "следващите няколко тримесечия". Протоколът от заседанието на ЕЦБ през октомври разкри, че въпреки че не е основният сценарий, политиците настояха да запазят ново повишаване на лихвите като възможност.

Допълнително в еврозоната проучване на S&P Global разкри шесто поредно месечно свиване на бизнес активността през ноември, което поражда опасения за предстояща рецесия.

В Обединеното кралство правителството разкри данъчни облекчения, стимули за бизнес инвестиции и мерки за подкрепа на жилищния пазар в есенния си бюджет. Службата за бюджетна отговорност (OBR) обаче намали наполовина своите прогнози за растеж за 2024 г. и 2025 г., прогнозирайки разширяване съответно от само 0,7% и 1,4%, докато прогнозира ръст от 0,6% за текущата година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?