Следвайте ни

Борсов коментар: Петролът изкачи 13-месечен връх

Срив на златото и технологичните акции

viber icon

Коментар на Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Силните корпоративни печалби, напредъкът във ваксинирането и надеждите за пакет от федерални стимули за 1,9 трилиона долара в САЩ помогнаха на водещите фондови индекси отново да достигнат рекордни върхове в началото на миналата седмица. В понеделник японският Nikkei 225 премина границата от 30 000 пункта за първи път от 30 години насам. Зад океана бенчмаркът на сините чипове  Dow Jones Industrial Average достигна нов исторически рекорд, подкрепен от скока при акциите на Verizon и Chevron. Прибирането на печалби от инвеститорите в технологичните сектори обаче  постепенно оцвети борсите в червено. 

От началото на седмицата до петък спадът в стойността на Apple е 4,2%. Книжата на Tesla губят 3,5%. HP и AMD също са на червено с 3%. В четвъртък

най-големият търговец на дребно в света Walmart Inc разочарова инвеститорите

с по-слаб от очакваното  тримесечен отчет. Прогнозите за едва едноцифрено покачване на нетните продажби през фискалната 2022 година също помогна за  понижението  с 6,5%. В Европа силни тримесечни резултати отчетоха Allianz, Volkswagen AG, Daimler AG. Гeрманският гигант Daimler AG обяви ръст на печалбата в четвъртък. Чистата печалба за 2020 г. се е подобрила с 48% до 4 милиарда евро. От Volkswagen AG дойде новината, че обмислят да листнат на борсата  отделно своята марка спортни автомобили Porsche. Към момента пазарната капитализация на Volkswagen AG (вторият по големина производител на автомобили в света) достига 109 млрд. долара, което е приблизително седем пъти по-малко от тази на Tesla - 757 млрд. долара.

На стоковите пазари цените на двата основни сорта петрол продължиха да растат и достигнаха 13-месечни върхове. Ограниченото предлагане, предизвикано от силните снежни бури в САЩ, изстреля котировките до най-високите нива от 20 януари 2020-а.

Петролът от сорта Брент поскъпна до 65 долара за барел

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) повишиха  цената си до 62 долара за барел. Снежните бури и студеното време в южните части на САЩ доведоха до прекъсвания на електроснабдяването и до временно спиране на добивите в Тексас. Предварителните оценки показват, че спадът на производството е между 2 и 4 милиона барела дневно (почти 40% от добива в САЩ). Според анализатори може да минат седмици, преди производството на черното злато в Тексас да бъде напълно възстановено. Новината, че Саудитска Арабия планира да повиши добива на петрол през месец април, успокои търговията и  за момента  ограничи  възходящото движение на цената на суровината. Златото продължи да отстъпва от цената. В петък то достигна до най-ниските си нива от два месеца насам - 1760 долара за тройунция.

Скъпоценният метал е изгубил около 6.5% от стойността си тази година 

Спот цената на платината скочи с 4%, до 1306 долара за тройунция, най-високото ниво от септември 2014-а. Според анализатори възстановяването на индустриалното търсене и по-строгите правила за въглеродните емисии ще подкрепят цената на метала.

На БФБ София основният ни индекс SOFIX  отново успя да премине границата от  500 пункта, под която падна на 4 февруари. Компаниите, които помогнаха за това, са „Еврохолд“ „Стара планина холд“ АД, „Доверие Обединен Холдинг“ АД и „Албена “АД. В понеделник от Комисията за финансов надзор (КФН) съобщиха, че са одобрили търговото предложение на френската компания "Геопост" за акциите на  "Спиди" АД. То започна  на 18 февруари и ще продължи до 17 март. Предлаганата цена за акция е 58,67 лв.  Обект на търговото предложение на „Геопост“ са за закупуване на 4 043 640 броя акции, но не по-малко от 2 419 929 броя от капитала на „Спиди“ АД от останалите акционери на дружеството. От началото на годината акциите на куриерската компания  поскъпват с 18,5%, а през последната една година ръстът в цената достига 29,4%, при пазарна капитализация от 379,122 млн. лв.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай