2374

Борсов коментар: Печалбите се завърнаха на Уолстрийт

Акциите на компаниите се повишиха до 14%. Петролът и златото поевтиняват

От Ивайло Андонов

Акциите на световните фондови пазари се повишиха рязко  в последния работен ден на седмицата и това помогна за седмични повишения на  основните борсови индекси. Глобалният индекс MSCI се повиши с 4,8% за петте работни сесии, прекъсвайки три поредни седмици на спад. За същия период  S&P 500 се повиши с 6,4%, Dow добави 5,4%, а технологичният Nasdaq - със 7,5%.

Като изключим петъчната сесия, нарастващите опасения на инвеститорите от бъдещо агресивно повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв тежаха върху Wall Street. В сряда председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред Конгреса, че централната банка е твърдо решена да овладее инфлацията, която дстигна 40-годишен връх. Анализаторите прогнозират, че затягането на паричните средства от страна на ФЕД заедно с вдигането на лихвите  ще предизвика

рязко икономическо забавяне и увеличение на безработицата.

Първоначално това ще се види в САЩ, а в последствие  в Европа и Азия. През седмицата икономистите от Citigroup повишиха  шансовете за глобална рецесия през 2022 г до 50%. Те се позоваха  на данни, в които се забелязва ограничение на разходите от страна на потребителите. Goldman Sachs също публикува анализ, в който според тях  рецесията става все по-вероятна. UBS се присъедини към двата финансови гиганта и повиши шансовете за икономическо забавяне в някакъв момент през следващата година. Швейцарската банкова компания постави 69% коефициент на вероятност това да се случи.

Акциите на Moderna Inc нараснаха с 12.6%, след като от компанията заявиха, че актуализираната версия на нейната ваксина срещу COVID-19 генерира силен имунен отговор срещу бързо разпространяващите се подварианти на Omicron. Дяловете на  Funko Inc се повишиха с 12% след препоръчана от JPMorgan „покупка“. Анализаторите определиха  индустрията на играчките за  безопасно убежище в условията на настоящия  пазар. При технологичните компании книжата на Microsoft, Apple, Meta и Alphabet поскъпнаха съответно с 8.1 на сто, 7.6%, 3.4 на сто и 9.9%. Акциите на Amazon прибавиха 9.6% към стойността си. При автомобилите цената на книжата на Tesla се повиши с 13.3 на сто, докато акциите на General Motors и Ford поскъпнаха съответно с 9.2% и 6.9%.

 Круизните компании бяха най-печеливши

 Книжата на Carnival Corporation поскъпнаха с 13%, след като компанията  отчете близо двукратно увеличение на резервациите през последното тримесечие. Пазарната капитализация на  Royal Caribbean Group и Norwegian Cruise се повиши съответно с 13% и 14%. Акциите на FedEx Corporation скочиха с 6%, след като печалбите надминаха прогнозите. Логистичният гигант публикува оптимистична прогноза за фискалната 2023 г. 

Петролът поевтиня, тъй като пазарът балансира страховете от по-бавно търсене, причинено от охлаждане на икономическата активност в САЩ и несигурността на предлагането. Фючърсите  отбелязаха втори седмичен спад. В края на петъчната сесия  фючърсите на суровият петрол Brent се установиха на ниво от 113,12 долара за барел, докато американският суров петрол от West Texas Intermediate приключи търговията при кота 107,5 долара за барел. За седмицата WTI отбеляза спад от 1,8%, последван от спад от 9,2% от предходната седмица. Brent остана без промяна през седмицата, като завърши точно там, където остана предишния петък, след предходен седмичен спад от 7,3%.

Инвестиралите  в злато загубиха за втора поредна седмица. Жълтият метал приключи на ниво от 1830  долара за тройунция, което е понижение с 0,6%, а за две седмици сумарно 2,3 на сто.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?