Следвайте ни

Борсов коментар: Първо предлагане на акции на новия сегмент - BEAM

viber icon

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Европейските акции поевтиняха в последната си борсова сесия за седмицата, след като тридневната печеливша серия увеличи цените им до най-високите нива от 11 месеца насам. Индексът Stoxx 600 се понижава с 0,5%, воден от загубите на енергийния сектор, след като силният долар натежа на цените на петрола. Акциите на Carrefour поевтиняха, в резултат действията на френското финансово министерство, което потвърди опозицията си към потенциалното придобиване на веригата от канадската Alimentation Couche-Tard.

Акциите на SAP поскъпнаха след заявленията на анализатори, че данните на германския софтуерен ги​гант за четвъртото тримесечие предоставят доза успокоение. Единствено италианският индекс FTSE MIB се покачи, след като премиерът Джузепе Конте успя да спечели ново мнозинство, за да остане на власт. Същевременно Германия е първата развиваща се икономика, която публикува данни за БВП за 2020 г. Те показват, че германската икономика се е свила с 5% - най-голям спад, регистриран от повече от десетилетие.

Българският пазар осъзна изоставането си от световните пазари и това се отрази на цените на акциите, които се покачиха значително. Така

17 компании завършиха седмицата с ръст над 1%,

като 11 от тези са от водещия индекс SOFIX.  Седмичен фаворит в покачването отново беше технологичната компания Алтерко АД с 26% и оборот над 440 хил. лева. Това се случи, след като компанията обяви, че стартира процес по регистрация на акциите на дружеството за търговия на Франкфуртската фондова борса (Frankfurt Stock Exchange). Решението на компанията е провокирано от големия инвеститорски интерес от страна на потребители, партньори и институционални инвеститори в чужбина. Ръст в цените Доверие Обединен Холдинг АД-София с 22,34%, следвани от Монбат АД-София +7.50% и Албена АД +12.00%. 

Общото събрание на акционерите на „София Комерс - заложни къщи“ АД взе решение за разпределяне на част печалбата за първото шестмесечие на 2020 г., която е в размер на 895 хил. лв. Притежателите на

привилегировани акции ще получат дивидент -  0,30 лв. 

За притежателите на обикновени акции дивидентът е в размер на 0,25 лв. за акция. Изплащането ще стане наведнъж в рамките на 60 дни от провеждане на общото събрание. Компанията въведе изплащане на дивидент два пъти в годината, като за привилегированите акции годишният дивидент е 0,60 лв., при цена на БФБ от 8,50 лева на акция, а обикновените се очаква да бъде около 0,50 лв., при цена 7,80 лева за акция.

С голям интерес през следващата седмица се очаква първото първично предлагане на акции на новия сегмент на Българската фондова борса -  BEAM. Производителят на продукти и системи за биометрична сигурност Биодит АД ще бъде първата компания на този пазар, където се позволява листване на акции на пазар с намалени изисквания към емитента без одобрен проспект от КФН. Този сегмент беше създаден към млади, малки и средни компании, които искат да набират капитал чрез борсата.

Биодит АД е млада компания - създадена през 2016 г., която

изработва системи за биометрична сигурност,

намиращи приложение в предприятията с контролиран достъп, в хотелския бранш и в автоиндустрията. Компанията ще се опита да събере 1 млн. лв. капитал при приходи за изминалата година от 260 хил. лв., при 380 хил. лв. година по-рано. Загубата нараства с 10 хил. лв., до 577 хил. лв. За деветмесечието на 2020 г. приходите са 200 хил. лв., а загубата - 435 хил. лв. От ръководството посочват, че трябва да се има предвид това, че дружеството е в начален етап на развитие и се правят много инвестиции в разработка и привличане на персонал за работа във високотехнологичния сектор.

Мажоритарен акционер в компанията е Юлиан Софрониев със 70.59%, а 25.71% са в "Ню Юръп Венчър Екуити II ЕС Си Ей СИКАР". Финансирането на дейността досега е ставало със заеми от фондовете нa NEVEQ и "ИмВенчър I", които вече са конвертирани в акции, както и заем от БАКБ за 150 хил. лв. с падеж в края 2021 г.

*Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай