3906

Борсов коментар: Новият план на ФЕД обърка инвеститорите

Основното събитие от изминалата седмица бе свързано с новината за евентуална промяна на  основната лихва зад океана. На регулярната си среща  в сряда Централната банка на САЩ не повиши и остави на сегашните 5,25% основния лихвен процент. От ФЕД  обаче сигнализираха, че това може  да се промени  /в посока нагоре/ до края на годината. Това, което притесни инвеститорите, бе  допълнението, че лихвите могат да останат високи за по-дълго време от очакваното. Периодът на по-високи лихви ще зависи от процента на инфлация. Основната цел на американското правителство е инфлация на нива от 2 на сто. При благоприятно развитие централната банка очаква основната лихва да намалее до 5,1% през 2024 г. и до 3,9% до края на 2025 г. Повишаващата се доходност по щатските държавни облигации също успя да

сгъсти облаците над Уолстрийт,

отразявайки се негативно върху цените на акциите и суровините. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации достигна 4,48%, най-високото ниво за повече от 15 години. Доходността по 2-годишните ДЦК надхвърли 5,19 на сто, достигайки най-високото си равнище от далечната 2007 година.

За петте работни сесии и трите  основни щатски борсови индекси отчетоха загуби. S&P 500 и Nasdaq регистрираха най-големите си процентни спадове от месец март насам. Европейските пазари също затвориха със седмични спадове. Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри над 1,5 на сто.

Банковите акции в Европа бяха едни от най-губещите

Нидерландските ING и ABN AMRO отчетоха спад съответно с 6,4% и 4,5%, след като законодателите на страната подкрепиха по-висок данък за сектора. Акциите на AstraZeneca поскъпнаха, след като листнатият в Лондон фармацевтичен гигант заяви, че негово експериментално лекарство забавя прогресията на рак на гърдата.

В САЩ най-губещи бяха компаниите от технологичния сектор. Трейдърите ребалансираха портфейлите си, закупувайки държавни ДЦК и ориентирани към растеж акции. На фона на това акциите на Tesla, Alphabet и Nvidia поевтиняха с по над 2%.

FedEx се противопостави на негативната тенденция, като акциите на куриерската компания прибавиха над 4% към стойността си, след като дружеството публикува по-добра  печалба от прогнозираната. Книжата на Just Eat Takeaway поскъпнаха с над  7 %, след като федерален съдия заяви, че американското подразделение на компанията Grubhub и други компании за доставка на храни може да съдят Ню Йорк заради закон, който поставя

таван върху цената на услугата по доставката от ресторанта

до клиента. Листнатите в САЩ акции на китайски фирми, включително PDD Holdings, JD.com, Li Auto, Baidu и Alibaba се повишиха с между 2% и 5 % най-вече поради признаците за икономическо възстановяване на азиатския лидер.

Цените на суровия петрол отбелязаха първа седмична загуба от месец насам. Очакванията за по-високи и за дълъг период от време лихвени проценти ще увеличават разходите по банковите заеми, което съответно може да забави икономическия растеж и оттам да спадне търсенето на петрол. Спадът все пак  бе  ограничен заради руската забрана за износ на горива. Търгуваният в Ню Йорк суров петрол West Texas Intermediate (WTI) приключи малко  над 90 долара за барел, което представлява спад от 0,6% за седмицата. Търгуваният в Лондон сорт „Брент“ се установи на ниво от 93,27 долара за барел, което представлява спад от 0,7%.

Спот цената на златото достигна ниво при затварянето в последния работен ден от миналата седмица от 1925  долара за тройунция.

*Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Автор: ИВАЙЛО АНДОНОВ директор Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
tutyu

tutyu

26.09.2023 | 00:10

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами: ->- https://marketl.ink/biocom

Отговори
0 0
Бъфет

Бъфет

25.09.2023 | 23:04

Скоро дал джонс ще бъде взел джонс

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата