46
Следвайте ни

Борсов коментар: Невиждан от 30 г. ръст на инфлацията в САЩ

viber icon

Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА - клон Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.

Основното събитие през миналата седмица и движещата сила за загубите при акциите на Wall Street бе неочакваното повишение на индекса на потребителските цени в САЩ. Индексът, измерващ инфлацията,  се повиши с 6,2% на годишна база през октомври, което е най-силният ръст от далечната 1990 г. Федералният резерв се опита да  успокои инвеститорите, че по-високата инфлация е временна и контролирана, и я  приписа най-вече на фактори, причинени от пандемията, като затруднения във веригата на доставките и недостига на работна ръка. Въпреки това, председателят на централната банка Джером Пауъл призна, че не е сигурно колко дълго ще продължат тези процеси. Иначе седмицата започна с регистриране на поредните рекорди  за индексите зад океана. Приемането на Закона за инфраструктурата за 1 трлн. долара в САЩ

 

тласна сините чипове  до нови рекордни нива.

Повишението на S&P 500 миналия понеделник донесе на бенчмарка рекорд от осем търговска сесии с поставяне на поредни исторически върхове. Постижение, което не е повтарял от 1997 г. Показателят е с цели  24% нагоре от началото на  годината. След публикуване на данните за инфлацията в средата на седмицата устрeмът на биковете бе спрян и фондовите пазари по света се оцветиха в червено. Благодарение на добрите тримесечни корпоративни отчети Европа направи изключение. Индексът STOXX на 600-те водещи  европейски компании се повиши до 485.6 пункта, което е нов рекорден връх. Във Франкфурт DAX премина над 16100 пункта, за да достигне ново най-високо ниво за  всички времена.

Цената на акциите на Alphabet Inc. - компанията майка на Google, се изстреляха в понеделник, за да достигне за първи път пазарна стойност от 2 трлн. долара. Сред петте най-големи технологични дружества Alphabet е най-добре представящата се тази година в САЩ по продажби. Печалбата е подхранвана от възстановяването на дигиталните  реклами и растежа на облачния бизнес. Книжата на Rivian поскъпнаха с над 55%, като пазарната оценка на най-новия член на NASDAQ успя да надмине тази на General Motors, най-големия автомобилен производител в САЩ. Подкрепяният от Amazon производител на електромобили Rivian Automotive Inc е оценен на 104 милиарда долара.

Дяловете на развлекателния гигант Disney поевтиняха с 7,7%,  след като компанията представи финансов отчет, който показа, че броят на абонатите на нейната стрийминг услуга Disney+ нараства с по-бавен темп от очакваното. Докато анализаторите очакваха ръст от 9,3 млн. абоната, Disney реализира ръст от едва 2,1 млн.

 

Акциите на Tesla се сринаха с 13,5%

на фона на поредица от лоши новини, които, изглежда, стигнаха своята кулминация с продажбата на дял от книжата от изпълнителния директор Илон Мъск. Мъск продаде акции на производителя на електромобили за 5 млрд. долара малко след като проведе анкета в Twitter дали трябва да продаде 10% от огромния си дял в компанията. През изминалата  седмица най-богатият човек в света се е освободил с 4,5 млн. акции. При финансовия сектор  лидер по спад бе PayPal с 10,5%, след като от ръководството публикуваха разочароваща прогноза. Сред губещите за петте работни сесии се наредиха и представителите от развлекателния сектор. Las Vegas Sand и MGM са на червено с над 4%.

На фона на залозите за по-ранни повишения на лихвения процент на Федералния резерв в САЩ доларът приключи  най-добрата си седмица от почти пет месеца .Индексът, който измерва валутата спрямо шестте основни конкурента, достигна нов 16-месечен връх от 95,26 - печалба от 1,05% за седмицата.

 

Еврото се понижи до 16-месечно дъно

от 1,1436 долара, а стерлингът падна до 1,3354 долара - най-слабото му ниво за тази година. Цените на двата основни сорта суров петрол се понижиха с около 0,7%. Покачването на долара се отразява негативно на суровините, чиито цени се котират в щатската валута. Спекулациите - дали администрацията на президента Джо Байдън ще пусне количества от стратегическите петролни резерви на страната, също натиснаха цените. В четвъртък ОПЕК намали прогнозата си за световното търсене на петрол за четвъртото тримесечие с 330 хил. барела на ден спрямо очакванията от миналия месец. Цената на златото скочи до петмесечен връх от 1868,20 долара за една нощ в сряда, преди да се понижи до около 1860 долара в края на седмицата. Инвеститорите  търсеха хеджиране срещу инфлацията, като се насочиха към активи, различни от акции и облигации.

Нова компания с успешен старт на БФБ

На родната ни борса регистрирахме поредното успешно листване на нова компания. Производителят на биохрани „Смарт Органик“ пласира всичките 310 хил. акции при максимална цена от 18,9 лева на брой.Търсенето надвиши над два пъти предложените акции. Компанията набра 5,8 млн. лева, с които ще финансира, заедно с кредити, придобиването на конкурент в Германия и строителството на нова производствено-складова база край София. Компанията е основана през 2009 г. Тя произвежда суровите барчета Roobar, както и брандовете Kookie Cat, Курабийница, ToFuTo, Bett’r, Rookies и други. Дружеството дистрибутира и продуктите на Beyond Meat. Продуктите на „Смарт Органик“ се продават в повече от 60 страни по света в Евросъюза, Азия и Америка. Първичното публично предлагане е петото успешно на beam за тази година.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?