2374
Следвайте ни

Борсов коментар: Най-голямата икономика в Европа пред затваряне

Ковид-19 отново притесни големите пазари

viber icon

Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество "Юг Маркет Фонд Мениджмънт" АД 

Разпродажбата на европейските фондови пазари се ускори в последния работен ден от миналата седмица, тъй като опасенията за блокирането на континента, свързано с Covid-19, се засилиха. Такова блокиране би довело до създаване на предпоставки за ново потенциално икономическо свиване на икономиките от континента през зимата. Австрия заяви, че ще въведе отново общонационално изолиране и задължителна ваксинация от февруари в опит да спре нарастващия процент на заразяване. Германският здравен министър Йенс Шпан също не изключи подобни мерки, което породи опасения, че най-голямата икономика в Европа може да бъде затворена за трета поредна зима.

Новините, които не са свързани с Covid, също бяха по-малко от обнадеждаващи. Данните за инфлацията на цените на производителите в Германия за октомври показаха, че цените са се повишили с още 3,8% за месец. Нивата на безработицата във Франция също показват, че нарастването <210> е по-рязко от очакваното.  На фона на всичките тези новини

Евpoпeйcкaтa цeнтpaлнa бaнкa пpeдyпpeди зa бaлoни пpи имoтнитe и финaнcовите пазари.

Цeнтpaлнaтa бaнкa пocoчвa, че търсенето e покачило цените на жилищата до над 7% в Евpoзoнaтa. Това е нaй-бъpзият тeмп на нарастване oт 2005 г.

Акциите на авиокомпаниите и летищата паднаха, като IAG (LON: ICAG), собственикът на British Airways и Iberia, загуби 4,9% от стойността си, а акциите на EasyJet (LON: EZJ) паднаха с 5,3%. Компанията за онлайн плащания Adyen (AS: ADYEN) и доставчикът на комплекти за хранене HelloFresh (DE: HFGG) тръгнаха в другата посока, нараствайки съответно с 2,0% и 6,8%. Delivery Hero (DE: DHER) също нарасна с 3,6%, докато Just Eat Takeaway (AS: TKWY) се повиши с 4,6%.

Цената на Биткoйн зa кpaткo пaднa до малко под 56 хил. дoлapa, но после възстанови част от загубите си. За последната седмица понижението на цената е с над 11%. Bтopaтa по капитализация кpиптoвaлyтa Етep успя да за кратко да пробие нивото от 4 хил. щ. долар, като в петък отбелязаното седмично намаление в цената е от 8,68%. Причината за корекцията на цените е неясна, но част от нея определено се дължи на достигането  на peкopднo виcoки цени предходните седмици и както и високият ливъридж при търговията с криптовалути.

Индексите на БФБ АД приключиха седмицата с понижения,

като броят на компаниите, чиито цени спадаха, беше по-голям от покачващите. Този спад се случи въпреки продължаващите добри новини за една основна част от компаниите. Софтуерната компания „Сирма Груп Холдинг“ АД загуби над 5% от капитализацията си, след като сключили окончателно споразумение за придобиване на мажоритарен дял от „Сайънт“ - бързоразвиващ се, вертикално фокусиран доставчик на ИТ решения със седалище в София. Акциите на "Тексимбанк" АД останаха без промяна в цената, въпреки обявените добри финансови резултати към края на деветмесечието.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Глад

Глад

22.11.2021 | 12:40

От тези новини следва извод, че цените ще продължават да нарастват и през следващата година.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?