Следвайте ни

Борсов коментар: Най-големият лотариен бос в Европа стана акционер в Първа инвестиционна банка

viber icon

Първа инвестиционна банка приключи с процедурата по увеличение на капитала,  като в края на миналата седмица инвеститорите заплатиха акциите по новата емисия. От банката обявиха, че новите акционери са Българската банка за развитие с 18,35% дял, което се знаеше доста по-рано, и "Валеа Фондасион" със 7,87%, което беше чаканата новина. Още аукционът, в който се изтъргуваха всички права за увеличение на капитала, държавата обяви, че ще участва с капитал заедно с частен инвеститор. Всички се интересуваха именно от това кой е частният инвеститор, решил да закупи акции на банката на цена около два пъти над пазарната. „Валеа Фондасион“ е фондация на един от най-богатите чехи - Карел Комарек.

Много по-интересното в случая е основният бизнес на милиардера, а именно лотарията. Комарек е най-големият лотариен бос в Европа. Дружеството, през което държи лотарията, се казва „Сазка Груп“. Именно последното стана известно покрай добре познатия ни роден лотариен бос - Васил Божков. Избягалият в Дубай олигарх разкри, че чешкото дружество е имало желание да купи мажоритарен дял от Националната лотария за 1 млрд. лв., но до сделка така и не се стигнало.

Връщаме се на основната тема, а според развитието по нея не би трябвало вече да има пречки по влизането на България в чакалнята на Еврозоната. Ако всичко е нормално, току-виж след две-три години България вече се разплаща само с евро.

Противно на масовите мнения колко лошо е това, как цените от лева ще станат същите в евро, а заплатите ще намалеят наполовина и това ще доведе до голяма инфлация, смятам, че приемането на еврото е позитивно нещо, което задължително трябва да се случи. Митовете, които чувам, за огромна инфлация са по-скоро плод на голям брой некомпетентни мнения, но когато много хора повторят нещо, то става „истина“. Всички страни, които са били в положението на България и са приели еврото в миналото, доказват, че повишението в инфлацията е незначително. Много по-големи ползи би имало от по-лесния достъп до България от чуждите инвеститори, както и намалените разходи за смяна на валута.

По традиция, започвайки летния сезон, новините на пазарите започват да текат малко по-бавно, сесиите стават малко по-монотонни, а инвеститорите сменят вратовръзките с бански. След бурната пролет покрай коронавируса и огромните движения, които пазарите направиха, предвид че се очертава и бурна есен с очаквания за ново засилване на вируса и избори в най-важната държава в света, напълно нормално е лятото да мине по-спокойно. Дори фундаменталните данни за икономиките, изглежда, са доста по-добри от очакваното. Индексите, които следят производството в големите икономики, вече се завърнаха на нивата отпреди коронавируса. Безработицата в Германия е 6,4%, а в Щатите - 11,1%, като и двете цифри са по-ниски от предварителните очаквания. Поглед към това как се справя България, безработицата към края на май е точно 9,0%. Толкова е била за последно в началото на 2016-а, което означава, че вирусът изтри около 4 години напредък. Броят безработни е 295 000 души. Инфлацията отбелязва значителен спад - 1,3% (май) спрямо 4,2% (януари). Не точно такива са цифрите, ако обърнем внимание на така наречените базови стоки и услуги, където намалението далеч не е толкова значително.

ВЕЛИЗАР ФУРЛАНСКИ, Брокер на ценни книжа Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?