Следвайте ни

Борсов коментар: Мечките превзеха пазарите

"Софарма трейдинг" вдигна оборотите с 12% спрямо деветмесечието на миналата година

viber icon

 Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари.  

----------------------------------------------------------------------  

Предходната седмица премина изцяло под знака на мечките. Продавачите доминираха  при почти всички финансови активи и суровини. Акции, злато и петрол поеха по силно низходящ тренд, като успяха да заличат голям процент от възстановяването си. Още при отварянето си в понеделник фондовите пазари в Европа потънаха рязко. Нарастващите случаи на коронавирус, новите ограничения, както  и предупреждението за трудна 2021 година от страна на софтуерния гигант SAP накараха инвеститорите да разпродават акции. Най- голямата европейска технологична компания загуби цели 21%, като само за

броени минути от пазарната й капитализация се изпариха 31 млрд. евро.

Това бе най голямата дневна загуба за акциите на дружеството от 24 г. насам. Сривът на цените на дяловете на SAP логично тласна германския индекс DAX 30 до тримесечно дъно. За деня DAX 30 отчете отрицателен резултат от 3,6%. В САЩ акциите на водещи компании също записаха сериозни дневни понижения. Бенчмарка  Dow Jones падна с 2,3% и успя да отбележи най-лошия си  ден от седем седмици.

Задънената улица, в която попаднаха демократи и републиканци относно приемането на новия финансов стимул, разтревожи допълнително инвеститорите. Най-губещи бяха авиопревозвачите и круизните оператори.

Негативната серия за световните индекси продължи и през втория работен ден. Макар и с малко, почти всички световни борси  отново записаха загуби. Единствен технологичният индекс NASDAQ в САЩ успя да обърне посоката на тренда. Очакванията за влизането на новите, по-строги мерки във връзка с пандемията и това евентуално да увеличи продажбите на лидерите в този сектор активира временно купувачите. За деня Amazon скочи с 2.5%, докато Zoom прибави  4.1%. Приятна изненада за акционерите бе публикуваният тримесечен отчет на  американския концерн Microsoft. Нарасналото търсене на компютри, видеоигри и облачни услуги увеличи продажбите с 12% до 37,2 млрд. долара, генерирайки нетна печалба от 13,9 млрд. долара.

Кулминацията на разпродажбите бе в сряда, когато американският президент Доналд Тръмп обяви, че преди изборите

най-вероятно няма да се приеме новият пакет стимули.

Dow Jones се понижи с 3.4%, докато S&P 500 се раздели с 3.5% от стойността си. В Европа DAX30 приключи на червена територия с 4,4%, френският CAC40 приключи на минус 3,3%. Отново както и в понеделник, сред най-губещите зад океана се наредиха акциите на Royal Caribbean, Norwegian Cruise, Carnival със спадове съответно 7,4, 9,1% и 10,6%. Показателно за настроенията бе и

движението на т.нар. „индекс на страха“.

Измерителят на волатилността VIX се изстреля до ниво над 40 пункта, като достигна най-високото си ниво от 15 юни насам. До края на седмицата настроенията на Стария континент останаха все така колебливи. Подпомогнат от технологичния сектор, пазарът в САЩ все пак успя да намали седмичните загуби. Положителните икономически данни също (ръст  33,1% на БВП за тримесечието) помогнаха за облекчаване на притесненията относно темповете на възстановяване на фона на нарастването на случаите на коронавирус.

Цените на петрола през седмицата се сринаха с над 11%. Влошените перспективи при търсенето на черното злато изпратиха фючърсите в четвъртък съответно до нивата от 38 USD за брент и под 36 USD за американския суров WTI. Златото не успя да се задържи над силната техническа подкрепа при 1900, като се установи на ниво от 1865 долара за тройунция.

На родн​ат​а БФБ започна сезонът на отчетите. Компаниите „М+С Хидравлик“ АД, Елхим Искра АД, Гипс АД ,Монбат АД отчетоха по-слаби резултати за деветмесечието. Една от малкото  печеливши покрай кризата с коронавирус бе Софарма трейдинг АД. Приходите от продажби  нарастват до близо 639 млн. лв., което представлява ръст от 12% спрямо реализираните 572,2 млн. лв.  през периода януари-септември на предходната година. Седмичната търговия бе спокойна, като основният ни борсов индекс SOFIX почти не записа промяна.

Към момента, изглежда,

инвеститорите са склонни да избягват всякакви  рискови активи.

Трейдърите са предпазливи и предпочитат да заемат къси позиции. Ключовите фактори за това накъде ще се насочат пазарите в близко бъдеще са: президентските изборите в САЩ на 3 ноември, развитието на пандемията в световен мащаб, ограничителните мерки, както и приемането на новия спасителен пакет от финансови стимули в САЩ.

*Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?