Следвайте ни

Борсов коментар: Лудостта на спекулативните инвеститори не е заразна, засега

Това лято се очаква увеличение на петрола до 65 долара за барел

viber icon

Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Ивайло Андонов

Водещите индекси в САЩ и Европа започнаха месец февруари със силни ръстове. Зад океана нови исторически върхове отбелязаха S&P 500 и Nasdaq. Това се случи, след като от Wall Street успяха да се отърсят от притесненията около спекулативната мания, обхванала дребните инвеститори при акциите на GameStop, AMC Entertainment и BlackBerry. След огромния ръст при GameStop през изминалата седмица акциите на компанията загубиха над 80% от стойността. Другата компания - AMC Entertainment, таргетирана от участниците от форума на Reddit, също бързо се приземи на фона на ограниченията за търговия от големи брокери. Инвеститорите приеха това за знак, че спекулативната мания от края на януари  най-сетне отслабва и лудостта няма да „зарази“ останалите сектори. Положително влияние за повишение на инвеститорското доверие оказа и неуспехът на спекулантите при фючърсите на среброто. 

По-добри от очакваните  тримесечни отчети на водещите корпоративни  гиганти зад океана и благоприятни данни за безработицата в САЩ също подкрепиха пазарите. Цената на акциите на компанията-майка на Google - Alphabet, скочи със 10,8% до нов исторически връх от 2100 щатски долара.

Alphabet отчете рекордните 56,9 млрд. долара тримесечни приходи

спрямо 43,2 млрд. долара преди година. Печалбата <210> нарасна до 15,7 млрд. долара спрямо 9,3 млрд. долара за същия период. За последните 12 месеца цената е нагоре вече с над 42%. Amazon обяви печалба, която е почти два пъти по-голяма от очакванията на анализаторите. Лидерът в електронната търговия постигна и най-големите си приходи в историята. За последното тримесечие на 2020 г. те са 125,56 млрд. долара. Основната новина, че Джеф Безос се оттегля като главен изпълнителен директор, обаче успя да  изненада акционерите.  Въпреки това  книжата на Amazon  поскъпнаха до петък с около 5%. Ръстът на онлайн пазаруването в пандемия помогна на фирмата за електронна търговия eBay Inc и платежната платформа PayPal Holdings Inc да обявят най-високите тримесечни приходи. 

Акциите на PayPal нараснаха за седмица с 15%, а eBay добави 8.1%

И акциите от финансовия сектор на  САЩ прибавиха  печалби за трейдърите.  Goldman Sachs Group и  Bank of America  скочиха с повече от 9%, докато  JPMorgan Chase приключи с 6%. Harley-Davidson загуби 17% миналата сряда, след като отчете неочаквана загуба през четвъртото тримесечие.

В средата на седмицата от немския автомобилен концерн Daimler съобщиха, че планират да отделят бизнеса си с камиони. Компанията желае  да продаде миноритарен дял в звеното чрез IPO към втората половина на годината. Според изчисления новото звено на Daimler може да постигне пазарна оценка от 29 млрд. евро. В плановете влиза производството само на автомобили да се нарича Mercedes-Benz.  В бъдеще Mercedes-Benz ще бъде съсредоточен върху разработването на луксозни електрически коли и автомобилен софтуер. Инвеститорите смятат, че с разделянето надве компанията би подобрила значително оценката си на борсата. След новината в рамките на два дни акциите на Daimler се изстреляха с над 10%. Пазарната капитализация на компанията достигна 70 млрд. евро. През първата сесия на седмицата

цената на среброто скочи значително,

след като индивидуални инвеститори се организираха във форуми на Reddit и Twitter. Идеята бе подобна, като тази при акциите на GME и AMC. Масирани покупки с цел short squeeze и принуждаване на големите търговци и хедж фондове доведоха до затваряне на къси позиции на високи нива. В понеделник ценният метал се покачи с около 8%, до 29,12 долара за тройунция. Това бе и най-голямият дневен ръст от 11 години. Този път обаче  сценарият не проработи и към края на седмицата фючърсите при среброто коригираха до цена от 26,50 долара за тройунция. Фючърсите на златото отстъпиха с около 2%, като  намериха  подкрепа на нива от 1800 долара за тройунция. От началото на 2021-ва цената е с 5% в червения сектор.

Цените и на двата основни сорта петрол се повишиха с повече от 7% през седмицата. Анализаторите от Goldman Sachs заявиха във вторник, че  до месец юли черното злато е възможно да се повиши до 65 долара за барел. Спад на американските запаси на суров петрол до най-ниското им ниво от месец март 2020-а насам също вдигна котировките.

На Българска фондова борса (БФБ) и през изминалата седмица продължиха да доминират купувачите. Макар че на все повече позиции се формират нива на съпротива, цените на седмична база на повечето ни сини чипове продължават да са оцветени в  зелено. От 2 февруари на БФБ 

успешно стартира търговията на първия ни български пасивен фонд,

следващ движението на цената на златото. Фондът е създаден от управляващото дружество на бившия финансов министър Николай Василев - "Експат Асет Мениджмънт" ЕАД. Очакванията на мениджърите, структурирали продукта, са той да е достъпен както за малки индивидуални инвеститори, така и за големи институционални. Търговията започна с прилични обороти на цена от 1 евро за дял. Цената на един дял ще се стреми да репликира възможно най-близко движението на индекса LME PM Price Reference Gold, изчисляван и публикуван от London Metal Exchange.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай