Следвайте ни

Борсов коментар: Липсата на чипове притисна производителите на автомобили

viber icon

 Автор: ВАСИЛ АТАНАСОВ,  ИНВЕСТИЦИОНЕН  КОНСУЛТАНТ ПРИ  УПРАВЛЯВАЩО  ДРУЖЕСТВО  ЮГ МАРКЕТ ФОНД  МЕНИДЖМЪНТ АД

Липсата на чипове може да доведе до загуба на автомобилните производители, която според експерти ще достигне 61 млрд. щ. долара през 2021 г.  Заради Covid-19 и намалелите пътувания автомобилната индустрия значително намали поръчките на чипове през 2020 г., което доведе до пренасочване на производителите им към пазарите със засилено търсене като компютри, лаптопи, уеб камери и системи за игри. Допълнително затруднение последва и от зимните бури в САЩ, а избухналият пожар в завод, управляван от Renesas Electronics Corp., който е водещ доставчик на автомобилни чипове, допълнително усложни ситуацията на пазарите. Hyundai Motor Co. преустановява допълнителната работа през уикенда за коригиране на производството на марки, включително Kona, Avante, Grandeur и Sonata. Honda спира производството в шест завода в САЩ, Канада и Мексико заради недостига на чипове, затрудненията в пристанищата и студеното време.

Операциите в завода на Toyota в Колин, Чехия, където се прави компактният автомобил Aygo за европейския пазар, са преустановени за две седмици от 22 март, след като студеното време в САЩ наруши производството на чипове. Volkswagen спира производството в завод в Португалия от 22 до 28 март. Mitsubishi Motors Corp. намалява вътрешното производство на автомобили с 4000-5000 броя през март и преглежда производствените си планове за април. С изключение на Volkswagen, цените на акциите на почти всички производители на автомобили поевтиняваха в началото на седмицата, като в последствие започнаха да се възстановят. В контекста на глобалния недостиг на полупроводници, Intel обяви, че

 

ще инвестира 20 милиарда долара за изграждането на две нови фабрики за чипове в Аризона.

Очаква се те да започнат работа през 2024 г. Акциите им поскъпнаха с цели 5 % след новината. Понастоящем Intel управлява четири фабрики в САЩ. В допълнение към тази в Аризона, която преминава през разширяване, компанията има мощности в Масачузетс, Ню Мексико и Орегон. Тя също така произвежда чипове в Ирландия, Израел и има една фабрика в Китай.

Стойността на турската лира отново пое надолу след решението на президента Реджеп Ердоган да уволни председателя на турската централна банка Наджи Агбал. Тя поскъпна с около 18 % спрямо долара под управлението на Агбал от ноември насам. Инвеститорите бяха уверени, че гуверньорът ще управлява чрез политика на повече прозрачност. Уволнението става факт след

 

повишаването на лихвите с 200 базисни пункта от централната банка -

 двойно над очакваното от икономистите. От ноември насам Агбал повиши основните лихви с 875 базисни пункта с цел да забави инфлацията и да предпази валутата.

Над две трети от компаниите, търгувани на Българска фондова борса, отбелязаха ръстове през седмицата, но при ниски обеми на търговия.

 

Лидер в покачването е „Неохим“ АД – Димитровград с 16,96%,

„Алтерко“  АД - София,  9,18 %, „Кораборемонтен завод Одесос“ - 8,16 %. Отново имаше ръст и на акциите на дружествата от Стара Планина Холдинг заради насрочено за 20 май общо събрание на акционерите, където ще бъдат разпределени под формата на дивидент по 0.249 лв. брутно на акция. Очаква се приходите за годината на холдинга да нараснат с 4.5 %. Предварителните данни за първото тримесечие показват двуцифрен ръст в продажбите на повечето основни предприятия на групата.

„Хидравлични елементи и системи“ АД отчита 13,13 % прираст в продажбите за февруари 2021 година. Продажбите на „М+С Хидравлик“ АД са с ръст 13,5 %.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?