Следвайте ни

Борсов коментар: Ковид кризата изстреля печалбата на инвестиционните банки

viber icon

Автор: Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари 

През изминалата седмицата пазарите бяха относително спокойни. И макар S&P 500 и Dow Jones  да  изкачиха поредните си  рекордни върхове, оптимизмът на инвеститорите от САЩ не беше достатъчно заразителен и борсовите индекси  на Стария континент и Азия останаха малко под върховете си. Една от причините за колебанията при купувачите  бе  временното спиране на имунизациите с ваксината на Johnson & Johnson. Това помрачи очакванията за по-бързо излизане от блокадите  и постави под съмнение  бъдещото бързо възстановяване на водещите икономики.

Поредица от добри макроикономически данни от САЩ и Китай все пак помогнаха в четвъртък индексът на сините чипове Dow Jones за първи път да мине границата от 34 000 пункта. По-широкият S&P 500 също затвори на рекордно ниво от 4170 пункта. В сряда  бе отбелязано  началото на сезона на отчетите на Wall Street. Корпоративните новини стартираха с банковия сектор, оглавяван от  JPMorgan Chase и Goldman Sachs. Цената на акциите на Goldman Sachs се повишиха  с 2,35 на сто, след като финансовият <210> отчет надмина очакванията на анализаторите. Общите приходи на инвестиционната  банка нарастват до 17,7 млрд. долара, което е най-високото ниво от 2010 г. насам. Компанията отбеляза, че нейният сегмент на инвестиционно банкиране генерира рекордни тримесечни нетни приходи от 3,77 милиарда долара. Банката запазва първата си позиция при сделките по  сливания и придобивания. Търговията с акции и облигации на американската инвестиционна банка JPMorgan Chase & Co.  също <210> помогнаха  да отчете най-силното си тримесечие в историята си.

 

Таксите за инвестиционно банкиране скачат с 57%,

като помагат на нетната печалба да нарасне до 14,3 млрд. долара, което е ръст с 400%. Това е най-добрият тримесечен резултат за JPMorgan в цялата история на дружеството. Резултатите на JPMorgan са показателни. Инвестиционният гигант се разглежда от анализаторите като барометър на американската икономика, световните пазари и настроенията на потребителите и бизнеса. 

Bank of America също рязко увеличи печалбите си в началото на годината. Крайният резултат през първото тримесечие възлезе на 7,6 милиарда долара, или увеличение  с 200%.  Акциите на банките търгувани на Wall Street нарастват от  началото на тази година с  20% в сравнение с ръста от 10% на S&P 500. В средата на седмицата стана факт и  дългоочакваното  от инвеститорите листване на Coinbase на Nasdaq.

 Със своите 56 милиона потребители Coinbase Global Inc. е най-голямата и популярна криптоборса в САЩ

Основана през 2012 г., платформата  има за цел да направи криптовалутите подходящи за търговия от  масовия трейдър. Първите сделки на  борсата в Ню Йорк се осъществиха на цена от 381 долара  за дял  и бързо достигнаха ценови рекорд от 429 долара, но в края на седмицата сделки се сключваха на около  330 долара. Така не се сбъднаха прогнозите за  първоначално оценка на дружеството от 100 млрд. долара,  давайки на борсата за криптовалути моментна пазарна капитализация от 65 милиарда долара.

Акциите на Dell Technologies   поскъпнаха с 5.35%. От Dell обявиха, че иска да продадат дела си в компанията за облачен софтуер VMware. Това трябва да доведе до извънреден дивидент за акционерите в размер до 12 милиарда долара. Технологичният гигант Nvidia завърши с 12% нагоре, след като обяви, че приходите <210> за първото тримесечие на фискалната <210> 2022 г. са над очакванията <210>. След проблемите около ваксината си акциите на Johnson & Johnson поевтиняха с 1,0%. За сметка на това книжата на Moderna  поскъпнаха с впечатляващите 13%. Несигурността около отварянето на икономиката натежа над круизния и авиацинен сектор. Акциите на Carnival и Norwegian Cruise Line понижиха стойността си с над 7%. Цената на акциите на United Airlines спадна с 4%, след като компанията заяви, че очаква приходите <210> за първото тримесечие да се свият с 66% спрямо същия период на 2019 г.

 

Цените на петрола скочиха с повече от 6.5% през седмицата

след като запасите на лек суров петрол в САЩ намаляха с 5.9 млн. барела, повече от очакванията на анализаторите. Прогнозите за по-голямо търсене на суровината от страна на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и ОПЕК също оказаха влияние на ръста.

След спад по  доходността на американските държавни облигации  фючърсите при златото достигнаха най-високите си стойности за 30-дневен период. В края на седмицата котировките са на около 1765 долара за тройунция. Хеджиране срещу потенциална инфлация и добрите макроданни от САЩ за момента са фактор, който подтиква инвеститорите към покупки на цветният метал.

Основните индекси на родната ни борса  записаха седмични ръстове  от около 2% и макар с голямо закъснение започнаха да догонват изоставането си от световните бенчмаркове. Най печеливши бяха акциите на: Албена АД /+18%/, Монбат /+13%/,  ЧЕЗ Електро България АД /+11%/. Технологичните дружества Алтерко АД и Биодит също напреднаха с 10%. БФБ стана партньор на Deutsche Börse Venture Network. Чрез новосъздаденото партньорство стартъпите и малките и средни предприятия (МСП) от нашата страна ще имат бърз и лесен достъп до капитали в Германия и цял свят. Общо 200 компании са членове на тази екосистема, като от 2015 г. до момента са успели да наберат 4,6 млрд. евро финансиране.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?