Следвайте ни

Борсов коментар: Компания от ДАКС в несъстоятелност за първи път в историята

Предстои една от най-дълбоките рецесии, инвеститорите да бъдат предпазливи

viber icon

ВЕЛИЗАР ФУРЛАНСКИ

Миналата седмица проследихме особено драматичните събития при германската финтех компания Уайъркард. Ако някой все още е имал съмнение, че нещата може да се подобрят, то предходният четвъртък определено е сложил край на тези надежди. Дружеството се превърна в първия член на най-представителния индекс ДАКС, който обяви несъстоятелност. След три много волатилни дни в началото на седмицата, при които цената се движеше между 10 и 20 евро за акция, в 11:20 ч. в четвъртък немската борса спря от търговия акциите на Уайъркард за 60 минути при цена 10,7. Точно пет минути по-късно се появи съобщение от компанията, което уведомяваше, че са внесли документи за обявяване в несъстоятелност. Когато търговията беше възстановена, акцията се търгуваше на 2,5-3,5 евро. По време на последната сесия за седмицата, в петък, цената вече бе под 2 евро за брой. Разбира се, новините за дружеството летяха с бясна скорост, включително разследвания, обяснения от одитори и от германските регулатори. Инвеститорите недоумяваха как компания на такова ниво може да е замесена в манипулация на финансовите си отчети, отчитайки и факта, че одитор в последните 10 години е "Ърнст енд Янг". Така, поглеждайки картинката в последните 10 дни, откриваме, че на 17.06. Уайъркард затвори на 104,5 евро за акция и само шест борсови сесии след това беше на 3,50 евро. Спад от над 96%!

Отново в четвъртък за поредна година имаше „ден за акции“ на Българската фондова борса, в който физическите лица можеха да сключват до 15 сделки на стойност до 2000 лева, без да плащат комисиони.

Това по традиция оживи пазара и сделките за деня бяха над 600, което не би трябвало да е радващо, но на базата на стотина сделки през останалите дни си е нещо за отбелязване. Една от най-губещите акции за петте дни бе "Монбат" АД, която изтри още 10% от капитализацията си и за първи път в историята падна под 3 лева за акция. Вероятно една от причините това да се случи е интервюто на Пламен Бобоков, в което се твърди, че управляващите в страната ни упражняват натиск върху "Монбат". Ударите по имиджа на производителя на акумулатори, а оттам и по цената на акциите станаха твърде много и голям брой акционери не се поколебаха да се освободят от акциите си макар и със съществени загуби. Само преди около 3 години акциите на "Монбат" се търгуваха при цени от над 11,00 лева.

Драстично увеличение на новите случаи със заразени от Ковид-19 е друг риск, който се завиши чувствително през последните 2 седмици. Неслучайно и световните индекси не отбелязват никакъв напредък, а по-скоро лек спад, което е напълно нормално и без увеличение на заразените, предвид огромното рали, което направиха пазарите от края на март досега. Все пак, с рали или без, предстои една от най-дълбоките рецесии от много години и макар постоянното поскъпване на пазарите е редно инвеститорите да останат предпазливи.

*Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?