Следвайте ни

Борсов коментар: Китай удари силно гейминг индустрията

viber icon

Автор Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания

Със сравнително спокойна търговия и нови исторически рекорди за основните индекси на Уолстрийт бе белязана първата седмица на август. Технологичният Nasdaq и широкият S&P500 затвориха на рекордни нива в четвъртък след порой от високи корпоративни печалби и добри макроданни за безработицата зад океана. Разпространението на делта варианта на вируса и китайската политика относно технологичните и образователни компании все повече започва да тревожи инвеститорите, което от своя страна ограничи възходящите движения на останалите световни индекси.

През седмицата двете най-големи компании за споделени пътувания Uber и Lyft Inc публикуваха отчетите си за второто тримесечие на 2021 г. Uber удвои приходите си до 3,9 млрд. долара,а  относно печалбата компанията не успя да отговори на очакванията на анализаторите, като публикува нетна печалба от 1,1 милиарда. За същият период Lyft генерира приходи в размер на 765 млн. долара, което е увеличение от 125% в сравнение с второто тримесечие на 2020 г.

Това стана възможно чрез удвояване на броя на пътници на годишна база до 17,1 милиона души

От Lyft обаче предупредиха, че по-широко разпространение на делта варианта може да промени резултатите.

На другия полюс бяха акциите на General Motors, които поевтиняха с близо 9% във сряда, след като компанията не можа да отговори на очакванията за печалбата през второто тримесечие. Във вторник най-големият автомобилен производител в САЩ заяви, че ще затвори няколко завода в Северна Америка поради недостига на чипове, включително три фабрики, в които сглобяват своите най-печеливши модели пикапи.

Новата „меме“ акция на Уолстрийт - Robinhood, след неуспешно IPO само за три дни поскъпна с около 100 % до 70 долара, но после се срина в четвъртък с 30% до 50 долара за брой. На няколко пъти по време на търговията дяловете на Robinhood бяха спирани поради огромната волатилност. Alibaba Group Holding не успя да изпълни прогнозата за приходите си за първото тримесечие, след като бизнесът й с онлайн търговия беше засегнат от нарастващата конкуренция. 

Резултатите на Alibaba повтарят тези на онлайн гиганта Amazon.com в САЩ,

 след като разхлабването на въведените заради коронавируса мерки насърчи повече потребители да посещават физическите магазини, вместо да пазаруват онлайн. Приходите от търговските операции на Alibаba са 28 млрд. долара през второто тримесечие, което е с 500 млн. под очакванията на експертите. Общите постъпления са се увеличили с 34% на годишна база до 31.8 млрд. долара, което отново е под очакванията.

В началото на изминалата седмицата в Азия цените на акциите на Tencent, NetEase, Bilibili и STAMI се понижиха рязко, след като китайска държавна медия определи онлайн гейминга като “опиум“ и го оприличи на наркотик. Освен това, от медията призоваваха за допълнителни рестрикции върху индустрията, за да се предотврати пристрастяването и други негативни влияния върху деца. По късно от друга медия, отново свързана с властта, заявиха че китайските компании за игри трябва да засилят социалната си отговорност, като плащат повече данъци.

Така стойността на книжата на Tencent се понижиха с около 10%, Bilibili загуби 7%, а NetEase - близо 14%. По-късно акциите се възстановиха, но все пак останаха на силно на червено. От Tencent в опит да намалят напрежението дори заявиха, че ще приложат по-голяма защита за непълнолетни и призоваха за забрана в цялата индустрия на игри за деца под 12 години.

Инвеститорите се притесняват все повече от мерките на Пекин спрямо компаниите в най-различни сектори. В последните месеци властите обявиха редица мерки за затягане на хватката около дружествата на технологиите и частното образование. В края на юли рязко поевтиняха акциите на компании за онлайн обучение, след като те бяха лишени от правото да генерират печалба от преподаването на основни предмети в Китай. Голямата промяна в политиката спрямо сектора идва на фона на опитите да се намали  финансовата тежест от отглеждането на деца. Властите са притеснени, след като последното преброяване в страната показа, че раждаемостта е паднала до най-ниското ниво от седемдесет години.

На борсата във Франкфурт дяловете на германският автомобилен концерн BMW AG се повишиха след прогноза за увеличение на печалбата през 2021 г. Нетната печалба на компанията за второто тримесечие възлиза на 4,8 млрд. евро в сравнение със загубата от 212 млн. евро за същото тримесечие на 2020 г. Доставките на автомобили на BMW през второто тримесечие достигат 702 441 броя, което представлява годишен ръст от 44,7% спрямо 485 464 броя преди година. Делът на електромобилите от общите продажби за периода възлиза на 11,8% спрямо 6,4 на сто преди година.

Цените на петрола записаха спад от над 5% до двуседмично дъно

Изненадващо нарастване на запасите от суров петрол в САЩ и наложените ограничения за пътуване в някои области в Китай (втория по големина потребител на петрол в света) намалиха търсенето и натиснаха котировките. В петъчната търговия WTI приключва на на 69.30 долара за барел, а Brent до 71.50 долара за барел. По-скъпата щатска валута и потенциалът за по-висока доходност по държавния дълг се отразиха негативно на златото. В последната работна сесия фючърсите на ценния метал се понижиха до 1801 долара за тройунция.

На БФБ основният ни индекс SOFIX  продължи с отличното си представяне и отбеляза 18-месечен връх. С най-голяма заслуга за този резултат бяха ръстовете при книжата  на „Химимпорт“ АД с 14 % до 0,99 лв. за ценна книга, на „Централна кооперативна банка“ АД с 3,8% до 1,09 лв., на „Първа инвестиционна банка“ АД с 5,% до 1,79 лв. и на Доверие Обединен Холдинг с 4,7%. От началото на годината SOFIX  е на положителна територия с 29,4 %.

Ивайло Андонов - директор ИЦ Пловдив, в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари .

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?