Следвайте ни

Борсов коментар: Изненадите дойдоха от Amazon и Robinhood

viber icon

 

Автор: Васил Атанасов, инвестиционен консултант при  управляващо дружество Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Акциите на световните пазари приключиха нестабилно миналата седмица на фона на наложените ограничения на частните предприятия от страна на властите в Пекин и след сравнително изненадващия отчет на Amazon. Отчетите показаха, че стимулираният от пандемията тласък на основния бизнес в областта на електронната търговия отслабва. В началото на борсовата сесия в петък цените на акциите на компанията спаднаха с около 7%, като единствената компания от S&P 500 с по-голям спад беше SKYworks с 8,88%. Единствено парична политика на ФЕД продължава да подкрепя широките пазарни настроения, след като председателят Джером Пауъл заяви, че се върви постепенно към стимулиране, ако САЩ постигнат достатъчен икономически напредък.

На очакваното с интерес първично публично предлагане на Robinhood Markets Inc, компанията продаде 55 млн. акции на обща стойност от 2.98 млрд. щ. долара. Като постигнатата цена бе най-ниската от обявения диапазон между 38 и 42 щ. долара. За съжаление, при първия си ден на борсовата търговия те реализираха спад с над 8% и затвориха на нива от 34,82 долара за акция. На IPO-то

 вероятно се повлияли проверки от регулаторните органи,

които се случиха в месеците около него. През 2020 година Американската комисия за сигурност и обмен наложи глоба на Robinhood в размер на 65 млн. щ. долара. Тази година FINRA е наложила глоба от 70 млн. щ. долара. Компанията е генерирала над 520 млн. долара печалба за първото тримесечие на 2021 г., което е ръст с 309% спрямо 2020 г. Очаква се приходите за второто тримесечие да бъдат между 546 и 570 млн. долара.

На българския фондов пазар беше

 финализирана една от най-чаканите сделки за годината

- придобиването от "Еврохолд България" АД на седем дъщерни дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Сделката е на стойност 335 млн. евро и се реализира чрез Eastern European Electric Company (EEEC), която е 100% собственост на "Еврохолд" АД. В резултат от сделката акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД се покачиха със 7,09% до 302 лв. за акция. Поради високата номинална стойност на акциите другото дружество ЧЕЗ Електро България, което се търгува на БФБ, имаше само една сделка на нива от 30 000 лева на акция. При цените на акциите на "Еврохолд" АД не се забелязаха съществени движения и продължиха да се търгуват на нива около 2,52 лева на акция. Очакванията на инвеститорите основно са насочени към нивото на цените на акциите на двете дружества, определена в задължителното търгово предложение, което новият акционер в ЧЕЗ ще направи към останалите акционери. То трябва да бъде одобрено от Комисията за финансов надзор.

 Безспорната изненада за пазара

беше отчетената от „Индустриален холдинг България“ АД консолидирана печалба на групата за полугодието на 2021 г.  в размер на 18,1 млн. лв. Този резултат показва повишаване на печалбата с близо 27 млн. лв., тъй като за същия период на предходната година холдингът е на загуба от 8,7 млн. лв. Вероятно разликата е резултат от рязкото покачване на цените на морския транспорт. В резултат на това компанията е седмичен лидер по покачване от 25% за една седмица до цени от 1,61 лева за акция.

* Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

................

................

02.08.2021 | 16:33

Тоя може и да има кинти, ама е кавал....

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?