Следвайте ни

Борсов коментар: Инвеститорите в разработването на българския електромобил удвоиха парите си за месец

Хит в търговията са компаниите от технологичния и здравния сектор и спортният гигант NIKE

viber icon

Американският широк индекс S&P 500  отбеляза нов исторически рекорден връх от 4320 пункта. Това стана на фона на добрите макроикономически данни от САЩ и новините, че ваксините могат да се противопоставят успешно и на щама Делта при коронавируса. Отлично се представиха компаниите от технологичния и здравния сектор. NIKE също даде сериозен тласък на индекса, след като от спортния гигант предоставиха отчети и бъдещи прогнози, много по-добри от очакваните. След като от ФЕД премахнаха наложените по време на ковид епидемията рестрикции върху банките за изплащане на дивиденти и откупуване на собствени акции, финансовият сектор добави 1,5% седмичен ръст .

От началото на годината Dow е нараснал с 12,7%. S&P 500 се повиши с 14,4%, а технологичният Nasdaq Composite e на зелено с 12,5%.Трите  най-големи сини чипа победители в Dow досега през тази година са Goldman Sachs, American Express и Walgreens Boots Alliance, всички с повишение в цената от над 30%. Дяловете на Chevron, Microsoft и JPMorgan Chase  са с повишение от 20% над всяка. Акциите на китайския аналог на Uber - Didi Global Inc., се изстреляха с 20% нагоре в първите си два дни на търговията след първичното публично предлагане /IPO/. Пазарната капитализация на Didi е около 80 млрд. дола. Didi набра около 4,4 милиарда долара при първичното си публично предлагане във вторник, след като оцени акциите на 14 долара на брой, което го прави най-голямото IPO за китайска компания, откакто Alibaba Group Holding Ltd. листна акции през 2014 г.

През седмицата

 Robinhood Markets Inc. подаде заявление за листване на Уолстрийт.

Компанията, която предлага платформата си за търговия на начинаещи инвеститори, oценява размера на предложението си на 100 млн. долара, но сумата ще се промени, когато определи условия за продажба на акции. След рекорден растеж по време на пандемията от предпочитаното от предимно млади хора приложение за търговия с акции през януари се озова в сериозен скандал и съдебни искове свързани с  т.нар. short squeeze при GameStop, изтъргуван от инвеститори на дребно в форума Reddit.

Цената на петрола се задържа на ниво от около 75 долара за барел,

след като ОПЕК+ отложи дългоочакваното решение за повишаване на нивата на производство. Алиансът беше принуден да отложи решението за вдигане на  производството, след като Обединените арабски емирства блокираха сделката. При положение че няма сделка и  групата не успее да постигне споразумение, според анализатори ще има краткосрочен скок в цените. Златото продължи с низходящия си тренд, след като ФЕД отвориха дискусия за това кога да започнат да намалят покупката на активи.

На Българската фондова борса

 акциите на „Син Карс“ поскъпнаха над два пъти

след започването на търговията им на пазара Beam. В четвъртък новото попълнение на пазара за малки и средни предприятия стартира  ударно, като книжата на българския производител на електромобили повишиха цената си до 2,47 лв. В последният работен ден на седмицата цената се установи на около 2 лв. за брой. Да припомня, че  на 1 юни 2021 г. се продадоха всички предложени 2 млн. акции при фиксираната цена от 1 лв. за ценна книга. Презаписването бе над 3 пъти. Това означава, че всеки инвестирал е направил около 100% доходност само за месец.

„Син Карс“ планира в следващите пет години да внедри успешно разработените тестови продукти и да развие капацитет за производство на големи серии - до 20 хил. електромобила на година. Първоначално електроавтомобилите ще се предлагат основно в Германия. Междувременно компанията продължава производството на състезателни електроавтомобили 

Основният индекс на капиталовия ни пазар 

SOFIX приключи първите шест месеца от годината с ръст от 24,6%.  

През второто тримесечие SOFIX прибави 11,5% към стойността си. С най-голямо възходящо движение са  акциите на „Алтерко“ с 146%, като за второто тримесечие ръстът в цената на технологичната компания е с 55,4% до 17,1 лв. На второ място е „Доверие Обединен Холдинг“ АД, която за първото полугодие  е увеличила цената на акциите си повече от два пъти до 6,8 лв. Третата по ръст компания от SOFIX за същият период е „Еврохолд България“ АД, чиито акции поскъпнаха с 47,10% до 2,56 лв. От страната на губещите са банковите акции. За периода от януари до юни книжата на „Първа инвестиционна банка“ поевтиняват със 7,3%, а тези на „Централна кооперативна банка“ понижават цената си с 3,0%. Спадът при „Химимпорт“ е най-голям - от 8,3% до 0,86 лв. за дял.

За автора 

Ивайло Андонов е директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари .

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?