2374

Борсов коментар: Инфлацията отново удари Уолстрийт, рецесията е все по-близо

Ивайло Андонов, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА, клон Пловдив*

Капиталовите пазари се понижиха през седмицата, навлизайки все по-дълбоко в територията на корекция. Европейските и американски индекси записаха най-ниските си нива на затваряне от почти две години. В Европа акциите паднаха поради засилващата се енергийна криза и безмилостното нарастване на доходността на глобалните облигации. Зад океана референтната доходност на 10-годишните държавни облигации надхвърли 4%, което е най-високата им стойност от 12 години. Повишаващата се доходност на държавните облигации на САЩ  

рефлектира негативно най-вече върху  секторите на растеж.

Ревизията нагоре на инфлацията през второто тримесечие също добавя натиск върху пазарите. Увеличаващата се инфлация предполага, че Федералният резерв ще трябва да продължи с повишенията на лихвите. Анализаторите прогнозират, че Централната банка на САЩ ще повиши целевия си диапазон за лихвения процент между 4,75% и 5,00% до първото тримесечие на 2023 г.

През последната седмица на септември S&P 500 достигна най-ниските си нива, наблюдавани за последно през ноември 2020 г. Със спад от повече от 8% за месеца показателят е напът за най-лошия си 30-дневен период от 2008 г. насам . През първите девет месеца на 2022 г. Уолстрийт претърпя три тримесечни спада поред, най-дългата серия от загуби за S&P и Nasdaq от 2008 г. насам и най-дългия тримесечен спад на Dow от седем години.

Meta Platforms /Facebook/ завършиха със загуба от 3,7%, след като  главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг обяви, че 

ще замрази наемането на служители и ще преструктурира някои екипи, 

за да намали разходите. Предупреждения за  рецесия и съответно по-малки продажби и печалба дойдоха от Nike Inc и круизния оператор Carnival Corp. Акциите на двете поевтиняха съответно с 14.3% и 21.2%. Компанията с най-голямата пазарна капитализация в света Apple /- 8.1 % за седмицата/ беше  подложена на разпродажби от трейдърите заради съобщенията, че се отказва от плановете си да увеличи производството на новия iPhone. Анализаторите от  Bank of America понижиха  инвестиционния рейтинг на Apple до „неутрален“ от „купувай“, позовавайки се на притеснения за забавяне на потребителските разходи.

Фармацевтичният гигант Biogen /+ 35%/ прибави 10 милиарда долара

към пазарната си капитализация в сряда, след изненадващ успех на експерименталното лекарство за Алцхаймер. Biogen и японският партньор Eisai съобщиха, че тяхното експериментално лекарство забавя развитието на болестта, причиняваща загуба на памет с 27% Дяловете на конкурентите  Eli Lilly и Roche се повишиха между 6% и 7%. И двете дружества разработват медикамент за същата болест .

Фючърсите на петрола отбелязаха минимални повишения от 1% за петте работни сесии. За септември сортът Брент отбеляза загуба от 11%, отбелязвайки понижение за четвърти месец. През третото тримесечие цената на сорта се е сринала с 26%. Спадът на лекият американски WTI за септември е 12,5%, което също е четвърто месечно понижение, а за тримесечието - от 24%.

Цената на златото се оттласна от двегодишното си дъно с малко под процент. За месеца обаче благородният метал  е на червено с 3%, докато за тримесечието се срива със 7,5%.

* Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа .

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?