Следвайте ни

Борсов коментар: Инфлация на хоризонта, S&P 500 с нов рекорд

viber icon

Автор Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Основните събития, които предопределиха движението на глобалните борсови индекси, бяха данните за инфлацията в САЩ и срещата на лидерите на страните от Г-7. Индексът CPI, или цените, които плащат американските потребители, се повиши през май /+0,6%/ повече от прогнозните, продължавайки тенденцията за ускорение през последните месеци. Годишната инфлация в САЩ също се ускори до 5% през май 2021 г. от 4,2% през април, като надмина пазарните прогнози за повишение до 4,7.Това е най-високият годишен ръст от август 2008 г.

След като излязоха данните, анализаторите видяха в цифрите

повече оптимизъм, отколкото страх от призрака на назряващата инфлация.

Мнозина от инвеститори изглежда са и убедени, че Фед умело се справя с възстановяването на икономическия растеж. Това се отрази и в цените на акциите. Секторите индустрия, здравеопазване и комунални услуги отразиха ръстове.

През петте работни сесии особено силно се представиха фармацевтичните компании. Книжата на Johnson & Johnson и Merck поскъпнаха съответно с 2 на сто. Pfizer напредна с 2,5% при новините, че САЩ ще платят на производителя на лекарства около 3,5 милиарда долара за 500 милиона дози ваксина COVID-19, които възнамеряват да дарят на 100-те страни с най-ниски доходи. S&P 500 успя да мине предишното си рекордното ниво от 7 май 4240 пункта. От началото на годината широкият индекс е на зелено с почти 13%.

През седмицата така наречените меме акции бяха отново във фокуса на малките инвеститори от форума Reddit. След като GameStop, AMC Entertainment и BlackBerry регистрираха двуцифрени процентни печалби в понеделник, към Reddit манията се присъединиха и други акции. Книжата на Clover Health поскъпват с впечатляващите близо 60%, а тези на Wendy’s с близо 5%. Във връзка с тези събития Комисията за ценни книжа и борси в САЩ обяви, че наблюдава пазарите и търси всякакви признаци на неправомерно поведение и манипулация, заявявайки, че „ще действаме в защита на инвеститорите на дребно, ако бъдат установени нарушения на федералните закони за ценните книжа“.

Цените на петрола достигнаха най-високите си стойности за повече от две години

при волатилна търговия  на базата на оптимизъм за силно икономическо търсене, след като новите искания за безработица в САЩ паднаха до най-ниското си ниво от първата вълна на COVID-19 в страната миналата година . В четвъртък фючърсите на Brent достигнаха 72,52 долара за барел, докато американският суров петрол  (WTI) поскъпна до 70,29 долара за барел. Златото отбеляза минимален ръст, след като данните за инфлация се повишиха повече от очакваното, което доведе до леко притеснение от инвеститорите. Спот златото напредна малко над 1900 щатски долара за тройунция, докато златните фючърси се установиха на 1898 щатски долара за тройунция.

Две бяха основните събития от родният ни капиталов пазар

От Алтерко обявиха, че подготвят документите си за листване на акциите си на XETRA 2 на Франкфуртската фондова борса. Акциите са обект на заявление за допускане до търговия на регулиран пазар (XETRA 2) на Франкфуртската фондова борса и след успешна процедура за листване те ще се търгуват на двата пазара, съобщи дружеството. От началото на годината акциите на „Алтерко“ АД поскъпват с впечатляващите 148% при пазарна капитализация от 310 млн. лв.

След успешните два транша от продажбата на акции на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД (ТБС Груп АД), проведени през 2020 г., на  8 юни 2021 г. продаващите акционери предложиха  на Българска фондова борса (БФБ) нов пакет от 875 000 броя съществуващи акции на цена от 13.50 лв, представляващи 7% от капитала на дружеството. Предлагането бе планирано за периода от 8 юни до 15 юни 2021 г., но акциите бяха изкупени в първите 16 минути след старта на търговията. Общо за деня бяха сключени 350 сделки за над 12 млн. лв. С третия транш вече се реализирани 21% от планирания обем от 30% за публично предлагане. Компанията привлича както индивидуални, така и институционални инвеститори, като през 2020 г. за първи път от 10 години на българския фондов пазар влезе голям чуждестранен финансов инвеститор - базираният в Лондон фонд Utilico Emerging Markets Trust plc. От март 2021 г. ТБС Груп вече е в състава на основния индекс SOFIX и се нарежда сред най-търгуемите и големи дружества на БФБ.

 

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?