44

Борсов коментар: Глобалните пазари отчетоха силен ноември, големите икономики "топят" инфлацията

Невероятно добър за инвестиралите в глобални акции се оказа изминалият месец ноември. Индексът, представляващ съвкупно всички развити борси, MSCI All-Country World нарасна с 9% през ноември, превръщайки месеца в най-добрия за световните акции от три години насам. На Уолстрийт Dow Jones Industrial Average се покачи с 8%, най-добрият му месец от октомври миналата година. Широкият  S&P 500 се повиши с близо 9%, докато технологичният Nasdaq скочи с 10,7%, като и двата показаха най-добрите си месечни резултати от юли 2022 г. Индексът, следящ азиатските акции, MSCI Asia-ex-Japan се повиши с 6,9% за същия период /най-добрия месец от януари т.г./. В Европа биковете също доминираха на  пазарите.

Паневропейският  STOXX 600 е в зелено за ноември с над 6,5 на сто. За месеца основният индекс на борсата във Франкфурт се представи повече от отлично - DAX добави към стойността си почти 10  на сто. Отличниците за Европа обаче бяха борсите в Милано и Мадрид. Бенчмаркът на Италия достигна нов 15-годишен връх със сериозен ръст от 7,70 за ноември и общо 25,5% за  2023 г. Испанският IBEX достигна най-високото си ниво от 2018 г., след рали от 11,5 на сто през ноември и 22,2% от началото на годината.

Основната причина за оптимизма, обхванал капиталовите пазари през седмицата и месеца, са продължаващите да радват анализаторите положителни данни за икономиките на Щатите и Европа. Икономиката на САЩ показа забележителен ръст през третото тримесечие, записвайки най-бързия си растеж от около две години. Брутният вътрешен продукт на Щатите се увеличи с 5,2% на годишна база. Потребителските разходи обаче отбелязаха по-бавно нарастване, което се дължи на намалените разходи за услуги. Добра новина бе и продължаващото забавяне на инфлацията. PCE инфлация, която Фед вярва, че е по-точен измерител на базисната инфлация, се забави до 3,5% от 3,7% предходния месец. Данните в еврозоната също показаха, че инфлацията се е забавила до 2,4% на годишна база през ноември от 2,9% през октомври. Добрите новини повишиха надеждите, че Европейската централна банка и Фед  са приключили с агресивните повишения на лихвите и ще поемат курс към намаляването им догодина.

Търговията с дяловете на няколко големи сини чипа се отличиха през седмицата. Акциите на Salesforce  се покачиха с 9,1%, след като доставчикът на облачен софтуер повиши годишните си насоки и отчете по-добри от очакваните печалби за третото тримесечие. General Motors нарасна с повече от 9%, след като подробно описа плановете си за стартиране на ускорена програма за обратно изкупуване на акции за 10 милиарда долара и увеличаване на тримесечния си дивидент с 33% през следващата година. Paramount Global скочи с 9,8% след доклад, че медийната компания и Apple са на път да обединят  своите стрийминг услуги.

Силна седмица и месец имаше и при инвестиралите в злато. Спот златото се повиши с 1,1% до 2072 долара за унция, докато фючърсите върху златото, изтичащи през декември, се покачиха с 1,2% до 2073 долара за унция. Перспективата за промяна в ястребовата позиция на Фед стимулира силните печалби на златото през ноември, като жълтият метал добави над 3,5%. Всяко потенциално намаляване на лихвените проценти от Фед вероятно ще бъде от полза за пазарите на злато, като се има предвид, че по-високите лихвени проценти повишават алтернативните разходи за инвестиране в жълтия метал. Спадът на долара - до почти четиримесечни дъна, облагодетелства също жълтия метал.

Договорените доброволни съкращения на добива на петрол от страните производителки от ОПЕК+ не отговориха на пазарните очаквания и черното злато  регистрира шеста поредна седмица на спадове. В опит да компенсира намаляващите цени от организацията, чиито членове отговарят за над 40% от световния петролен пазар, приеха доброволно съкращаване на добива с 900 хил. барела дневно. Това е в допълнение към съкращенията на производството с 1,3 млн. барела дневно, които вече са в сила. За седмицата сорта  Brent отбеляза спад от около 2,1%, докато лекият американски WTI загуби 1,9%.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа .

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?