46

Борсов коментар: Фондовата борса с 10-годишен връх след изборите в Гърция

Борислав Андонов

Инвестиционен посредник- Юг Маркет ЕАД

САЩ отбелязаха по-бавен от очаквания икономически растеж през първото тримесечие, като според данни на Министерството на търговията брутният вътрешен продукт се е увеличил с годишен темп от 1,1%.

Миналия месец инфлацията и потребителските разходи в САЩ показаха увеличение, което вероятно ще накара политиците на Федералния резерв да продължат да се насочват към повишаване на лихвените проценти. Индексът на цените на разходите за лично потребление, който е предпочитана мярка за инфлация от ФЕД, надмина очакванията, като нарасна до 0.4% вместо до 0.3%. Освен това данните на Министерството на търговията разкриха голям скок в разходите на домакинствата, отбелязвайки най-силното увеличение от началото на годината. 

От фондовия пазар обаче новините са по-скоро положителни. Миналия четвъртък акциите на производителя на чипове Nvidia скочиха с над 24% за ден, след като компанията значително повиши прогнозите си за следващото тримесечие благодарение на голямото търсене на чипове за изкуствен интелект. Воден от компаниите, произвеждащи чипове, технологичният NASDAQ върна загубите си от началото на седмицата и се повиши с около 2%, достигайки едногодишен връх. Това се отрази положително също и на SP 500, като индексът също върна загубите си, но завърши седмицата без промени.

Доларовият индекс продължи своето покачване, воден от несигурността относно тавана на дълга в САЩ. Поради тази несигурност доходността на едногодишните съкровищни бонове се повиши до 6%, достигайки до връх от 2006 г., а доходността на 6-месечните ДЦК, които имат дата на падеж малко след 1 юни, се увеличи до забележителните 7%. Тези свръхвисоки стойности дават значителна сила на долара.

Макроикономическите данни във Великобритания обаче се влошиха, като това доведе до спад на FTSE с около 2.6%. Във вторник производственият индекс и индекс​ът на услугите показаха по-лоши данни от очакваните, а инфлацията се повиши до 8.7% спрямо очакваните 8.3%. Макар и темп​ът на растеж да е спаднал с около 2% от миналия месец, Банката на Англия най-вероятно ще бъде принудена да продължи с повишаването на лихвените проценти, като търговците залагат на 0.25% увеличение, до 4.75%. Гуверньорът на Централната банка Андрю Бейли призна, че инфлацията, особено по отношение на хранителните стоки, продължава по-дълго от очакваното, но увери, че нацията не преживява неконтролируем ръст. 

Бизнес климатът в Германия се влоши за първи път от октомври миналата година, тъй като затрудненият производствен сектор представлява заплаха за възстановяването на най-голямата икономика в Европа. Според института Ifo климатът е паднал до ниво 88.6 през май, в сравнение с показанията за предходния месец от 91.7, като спадът беше значително по-голям от очакванията на анализаторите. Статистическата служба обяви, че БВП за първото тримесечие се е свил с 0,3% в сравнение с предходните три месеца. Причината за това е забавящият се производствен сектор, който поставя възстановяването на държавата под въпрос. 

В Гърция националните избори доведоха до силно представяне на премиера Кириакос Мицотакис, което предполага, че паричната политика няма да се промени. В резултат на това индексът на фондовата борса в Атина достигна най-високото си ниво от почти десетилетие.

Въпреки че върна част от печалбите си от вторник, петролът за втора поредна седмица се повиши, като за седмицата се покачи с около 1.25%. В сряда Владимир Путин заяви, че цените на енергията достигат нива, които се смятат за икономически оправдани. Това предполага, че може да няма незабавна промяна в производствената политика на групата. Допълнително, по-рано тази седмица, министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман отправи предупреждение към късите продавачи, като ги посъветва да бъдат предпазливи.

Златото продължи своето триседмично низходящо движение, достигайки до двумесечно дъно. В петък цената отскочи от дъното си поради слабото представяне на доларовия индекс и несигурността около тавана на дълга в САЩ.

У нас

В България през миналата седмица SOFIX се повиши с 1.15%, BGBX40 и BG REIT останаха слабо променени. При SOFIX „Алтерко“ бележи най-голям ръст от 6.85%, следван от „Софарма“, която се покачи с 3.45% за седмицата. При BGBX40  най-голямо повишение отчете „Параходство Българско ​речно плаване“, като компанията нарасна с 14.75%, следвана от „Илевън Кепитъл“, която нарасна с 9%. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?