46

Борсов коментар: Еврото скочи високо, но бързо падна

ИВАЙЛО АНДОНОВ - директор в инвестиционна компания ЕЛАНА, клон Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

За пазарите най-важното събитие през изминалата седмица бе решението на Европейската централна банка да повиши основните си лихвени проценти. В четвъртък ЕЦБ направи тази крачка с 50 базисни пункта до нула. Това е първото увеличение на лихвите от 11 години, с което на практика се прекратява политиката на отрицателни лихвени проценти, която беше в сила от 2014 г. След новината еврото се повиши, достигайки максимум от $1,0279. Да припомним, че в началото на този месец европейската валута падна под паритета с щатския долар за първи път от почти две десетилетия. В края на седмицата слаби макроикономически данни в еврозоната и политическото напрежение в Италия понижиха европейската валута до $1,02.

Зад океана инвеститорите продължиха тенденцията от средата на месеца  да купуват технологични компании. Трейдърите залагаха на добрите резултати от публикуваните до момента отчети, както и с надеждите, че пазарът е намерил дъното си. И трите основни индекса записаха седмични печалби, като технологичният Nasdaq затвори седмицата с 3,3% по-високо, S&P 500 напредна с 2,4%, а Dow нарасна с 2%. За петте работни сесии

книжата на Tesla скочиха с 13,4%,

след като производителят на електрически превозни средства публикува в сряда по-добри от очакваното тримесечни резултати. Продажбите през изминалото тримесечие бяха засегнати от затваряне на фабриките в Китай. Там  операциите бяха спрени за известно време поради Covid, но въпреки това Tesla успя да надмине очакванията. Акциите на стрийминг гигантът Netflix Inc добавиха 16,5%, след като компанията прогнозира, че ще се върне към ръст на клиентите през третото тримесечие. Същевременно отчете по-малък от очакваното спад от 1 милион на абонатите през второто тримесечие. Дяловете  на Twitter се повишиха с близо 5.5%, след като съдия от Делауеър даде надежда, че социалната медийна компания може да ускори делото си срещу Илон Мъск, определяйки дата на процеса през октомври.  Милиардерът, собственик на Tesla, искаше процесът да бъде отложен за февруари, за да му се даде повече време да проучи данните за фалшивите акаунти в Twitter. Мъск, който предложи 44 милиарда долара за Twitter, съобщи, че липсата на информация за фалшиви акаунти е причина за провалянето на сделката.

Акциите на Snap се сринаха с 40%,

след като собственикът на Snapchat отчете загуба от 422 милиона долара за тримесечието. В петък другите онлайн компании, които зависят в голяма степен от рекламите, като технологичните гиганти Meta Platforms Inc и Alphabet Inc, също се сринаха съответно със 7,6% и 5,6%. И двете компании ще обявят отчетите си през настоящата седмица.

Златото се търгуваше в диапазон между $1680,00 и $1725,30. В крайна сметка по-слабият щатски долар и спадащата доходност на държавните щатски облигации позволиха на благородния метал да запише прилична печалба за седмицата.

Цените на петрола се понижиха леко на фона на отслабеното търсене в Съединените щати, най-големия потребител на суров петрол в света. Публикуваните данни показаха, че търсенето на бензин в САЩ е спаднало с близо 8% спрямо година по-рано в разгара на пиковия летен сезон за пътуване. Фючърсите върху американския лек петрол WTI се котираха в петък при затваряне на търговията на нива 95,30 долара за барел, докато фючърсите на суровия сорт Брент бяха на 103,60 долара. За WTI това е понижение за трета поредна седмица.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?