3906

Борсов коментар: Европейските индекси падат, щатските с нови върхове

Автор: Борислав Андонов, Инвестиционен Посредник – Юг Маркет ЕАД

 

В Европа индекс STOXX Europe 600 се понижи с 2,39%, тъй като политическата несигурност отслаби доверието след силното представяне на крайнодесните партии на изборите за Европейски парламент предишния уикенд. Основните европейски фондови борси бяха засегнати, като италианският FTSE MIB се понижи с 5,76%, германският DAX с 2,99%, а френският индекс CAC 40 загуби 6,23%. Индексът FTSE 100 на Обединеното кралство приключи с 1,19% спад.

Държавните облигации в ЕС претърпяха рязка разпродажба в началото на седмицата, като доходността на 10-годишните френски и испански облигации се повиши до най-високите си нива тази година, преди да се понижи към края на седмицата. Доходността на 10-годишните облигации на Франция скочи с повече от 20 базисни пункта спрямо затварянето миналата седмица, достигайки приблизително 3,34% във вторник, тъй като предсрочните избори засилиха опасенията относно и без това крехките публични финанси на страната. Доходността на облигациите е обратна на цената им.

Основните индекси в САЩ завършиха предимно с повишения за седмицата, като S&P 500 Index и Nasdaq Composite достигнаха нови върхове. Ентусиазмът за потенциала на изкуствения интелект продължи да повишава цените на акциите в технологичния сектор.

Друг фактор, допринесъл за повишението, бяха успокоителните данни за инфлацията и падащите лихвени проценти, които увеличават теоретичната стойност на бъдещите печалби за компаниите в растеж. В сряда Министерството на труда съобщи, че основната инфлация на индекса на потребителските цени (CPI) е останала без промяна през май за първи път от почти две години. Основните цени, с изключение на храните и енергията, се повишиха с 0,2%, малко под очакванията и отбелязвайки седеммесечно дъно. На годишна база основната инфлация спадна до 3,4%, което е най-ниското ниво от април 2021 г.

Индекса на цените на производители (PPI), отчетена в четвъртък, също изненада в посока надолу, като спадна с 0,2% въпреки очакванията за леко увеличение. На годишна база основният PPI намаля до 2,3%, слагайки край на пет последователни месеца на повишения. Освен това цените на вноса паднаха с 0,4% през май, първият им спад от четири месеца.

 Българските пазари останаха слабо променени през седмицата, като SOFIX и BGBX40  върнаха печалбите от средата на седмицата и завършиха с леко понижение, докато BGREIT се покачи с малко под 1%. Най-печелившите компании за седмицата бяха Агрия която отчете близо 7.5% повишение следвана от Адван Терафонд с 1.27%.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?