Следвайте ни

Два сценария за капиталовите пазари - затишие или крачка назад

След седмица чакаме рестарт на "спящите акции" от масовата приватизация

viber icon

Борсов коментар от Велизар Фурлански

Завръщане към реалността или крачка назад за по-висок подскок.  Бъдещето ще покаже кой от двата сценария ще се окаже верен за капиталовите пазари през изминалата седмица. След над един месец почти непрекъснато поскъпване на борсите те най-сетне показаха известна слабост. Най-много се усети това миналия вторник и сряда, когато S&P 500 загуби съответно 2,05% и 1,75% от стойността си. Причините за този спад са много, но поводът бе изказването на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл относно възстановяването на Щатите, което според него далеч няма да е толкова бързо, колкото пазарните участници смятат. Новите данни за безработица показват, че има нови близо

3 милиона души, подали заявление за оставане без работа.

Фундаменталните данни за икономиките засега изглеждат като най-показателни за това какъв е ударът от коронавируса върху тях. За Европа и САЩ най-важни ще са данните за април, май и като цяло второто тримесечие на годината. 

В България също има доста интересни събития. Те започват от приключилото извънредно положение, драмата с Левски и стартиране на търговия с правата за увеличение на капитала на Първа ​инвестиционна ​банка. Доста се облекчи движението на хора след 13.05., а от днес и всички молове са свободни да отворят. С най-важния футболен отбор в България, изглежда, никой не знае какво се случва. Юристи размишляват чия собственост е клубът в момента. В закона няма изискване получателят на акциите да ги приеме, което означава, че в момента Бойко Борисов трябва да е най-големият акционер. Министър-председателят обаче определи случилото се като несериозно. На практика ФК "Левски" е на дни от обявяване в несъстоятелност. 

Поглед към напредъка на страната ни относно Еврозоната. След изказването на Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия, „в България остава укрепването на капитала на една банка, което се надявам, че ще се случи скоро“. Оставаме с впечатление, че процедурата по набиране на капитал е с гарантиран успех. Остава въпросът кой ще запише новите акции. Емисионната им стойност е 5 лева при цена на борсата в петък 2,54-2,58 лв. за акция.

Търсената сума също е рекордна за БФБ - 200 милиона

Малко е странно, че влизането на България в Еврозоната зависи от увеличението на капитала на частна банка, но явно, че процедурата ще трябва да се финализира, за да се разчистят всички пътища.

През седмицата започна и словесна война между министъра на финансите Владислав Горанов и бизнесмена Васил Божков. В петък Божков публикува снимки на чат, за който твърди, че е с Горанов. Намекът е ясен, въпросът е ще продължат ли подобни публикации от хазартния бос и какво ще обяснява министърът на финансите, чиято оставка изглежда все по-сигурна.

Другата тема, която би интересувала всеки участник в масовата приватизация, е темата за така наречените спящи акции. Повече информация за това ще има следващия понеделник, но за момента става ясно, че има изготвен законопроект, който урежда стартиране на процедура, която да „събуди“ активи за 2 милиарда.

*Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?