Следвайте ни

Борсов коментар: Дружествата, търгувани на БФБ, продължават с дивидентите

viber icon

Автор Васил Атанасов, инвестиционен  консултант при  управляващо дружество Юг Маркет  Фонд Мениджмънт АД

Основните индекси на САЩ - Dow Jones и S&P 500, постигнаха нови рекорди след одобряването от Сената на инфраструктурния план за 1 трлн. долара. Те бяха последвани и от европейските, които също отчетоха нови рекорди в петък. Това е четвъртата поредна седмица на оптимизъм на европейските пазари за силен сезон на печалбите и стабилно възстановяване от икономическия спад вследствие пандемията.

Цената на акциите на Adidas (OTC: ADDYY) се повиши с 1,8%, след публикуването на информацията, че продава Reebok на Authentic Brands Group за до 2,1 милиарда евро (2,5 милиарда щ. долара). Аdіdаѕ купува Rееbоk зa 3,8 милиapдa щ. дoлapa пpeз 2006 г. c цeл дa paзшиpи пaзapa cи в CAЩ, нo бaвнoтo пpeдcтaвянe пpeдизвикa мнoгoкpaтни пpизиви oт инвecтитopитe дa пpoдaдaт мapкaтa.

Азиатските акции отново пренебрегнаха рекордно високите нива, достигнати по другите пазари по света, за да паднат в последния работен ден, като спадът в производителите на чипове натежа на няколко пазара. Най-широкият индекс на азиатско-тихоокеанските акции на MSCI извън Япония падна с 0,87%, което е спад с 1,09% за седмицата.

Седмични ръстове при всички индекси на БФБ София, но при ниски обороти

Трябва да се отбележи, че основните индекси на БФБ без BG REIT отбелязват почти еднакъв едногодишен ръст от 34%, измерен на база август 2020 г. - август 2021 г. Като за същия период има 5 компании с трицифрен ръст на цените на акциите: Алтерко АД-София, Агрия Груп Холдинг АД-Варна, Индустриален Холдинг България АД-София, Доверие Обединен Холдинг АД-София, Монбат АД-София и Еврохолд България АД-София и само две с двуцифрен спад.

Определено дивидентите и търговите предложения бяха на фокус през седмицата. Спиди АД обяви в поканата си за общо събрание разпределянето като дивидент на цялата печалба на дружеството за 2020 г., както и част от неразпределената печалба за предходни години - в общ размер на 28 232 499.75 лв. , или 5,25 лв. за всяка акция преди облагане. Това доведе до покачване цената на акциите на дружеството с 16,27% до 100 лева за брой.

В дневния ред на общото събрание на Телелинк Бизнес Сървисис Груп АД също бе включена точка за разпределяне на дивидент. Предвижда се гласуване на 6-месечен дивидент в размер на 10,25 млн. лева, или 0,82 лева на акция. Компанията раздаде дивидент през септември 2020 г. от 0,480299 лв. на акция. За първото полугодие на 2021 г. дружеството отчита нетна печалба от 12,971 млн. лв. при 8,165 млн. лв. за същия период на миналата година, което е ръст от 59%, показва неконсолидираният отчет на технологичната компания за второто тримесечие. През седмицата беше последна дата за сделки с включен дивидент в цената на акциите на София Комерс Заложни Къщи АД. Притежателите на обикновените и привилегированите акции ще получат по 0,375 лв. дивидент.

Енергийните компании на борсата с опит за консолидация 

На цени, по-ниски от пазарните, са и двете търгови предложения за изкупуване на акции, отправени до акционерите на ЧЕЗ Електро България АД и ЧЕЗ Разпредление България АД. Дъщерното дружество на Еврохолд България АД, което е новият собственик на 67% от капитала на двете дружества, предложи да изкупи останалите 33% от капитала на компаниите. Търговото предложение за ЧЕЗ разпределение АД е при цена 276.88 лв. за акция при последна борсова цена около 300 лв. При ЧЕЗ електро АД офертата е за 26 070 лв., при борсови нива около 28 хил. лв. Веднага след публикуване на предложенията цените на акциите на пазара спаднаха до нивата, предложени от новия акционер, но впоследствие явно инвеститорите решиха, че тези цени няма да бъдат одобрени от Комисията по финансов надзор и цените се възстановиха частично.

Второ търгово предложение е от БУЛЛС АД като акционер, притежаващ пряко, чрез свързани 68.079% от капитала в Индустриален Холдинг България при цена, която беше над пазарната към момента 1,90 лв. за акция. Това доведе до покачване цените на акциите на борсата с 13% само за няколко минути. Трябва да отбележим, че цените на акциите на  Индустриален холдинг България АД отбелязаха ръст от 107% само за три месеца. В началото на юли месец беше отправено първо търгово предложение от БУЛЛС АД на 0,95 ст. на акция, което беше прието от сравнително малко на брой акционери. Впоследствие дружеството публикува отчет, в който посочи консолидирана печалба от 18,1 млн. лв. Отчетът беше публикуван доста по-рано от крайния срок. След което последва второ търгово предложение с цена от 1,90 лв. за акция.

*Авторът е сертифициран инвестиционен консултант.

Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?