46

Борсов коментар: Доларът дръпна нагоре, петролът започна да пада

Ивайло Андонов, директор на Инвестиционен център  ЕЛАНА-Пловдив

 

Доларът скочи до най-силното си ниво от началото на юни в петък, веднага след речта на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Едно евро се разменяше  за  1.0796 долара. Стойността на британския паунд достигна до 1,2584 долара за брой. Силата на долара тежи на петролните пазари, като прави суровия петрол по-скъп за международните купувачи. Търгуваният в Ню Йорк суров петрол West Texas Intermediate /WTI / завърши търговията в петък на ниво от 79,83 долара за барел. Въпреки силния край на седмицата, WTI остана под ключовата граница от 80 щатски долара за барел. Сумарно за петте работни сесии WTI е на загуба от 1,7%, след като загуби 2,3% и по-миналата седмица. Търгуваният в Лондон  сорт Brent се повиши в петък и се търгуваше от  84,48 долара за барел. В сравнение с WTI, загубата на Brent за текущата седмица беше много по-скромна от само 0,4%, добавяйки към спада от 2,3% от предходната седмица. Преди това глобалният бенчмарк на суровия петрол се повиши за седем поредни седмици, покачвайки се с общо 18%.

Златото се възстанови от петмесечното  дъно,

достигнато по-рано през август. Въпреки загубите в петък, спот цените успяха да се задържат над ключовото ниво  от $1900 за унция. В последната сесия спот златото завърши на ниво от 1914 щатски долара за унция. Все пак шансовете за жълтия метал остават смесени от перспективата за по-високи лихвени проценти в САЩ. Повишаващите се лихвени проценти оскъпиха алтернативните разходи за държане на злато през последната година, поддържайки печалбите на благородния метал ограничени.

Световните капиталови пазари записаха колеблива седмица на търговия. Смесените макроикономически данни, от една страна, и от друга - добрите отчети на технологични компании зад океана, затрудниха трейдърите в избора на заемане на позиции. При щатските индекси Dow регистрира минимална  седмична загуба. Другите два основни бенчмарка S&P 500 и Nasdaq завършиха с повишение за седмицата, като Nasdaq се покачи с около 2,3% и сложи край на триседмична поредица от загуби. Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши минимално с ръст от  0,7 на сто.

Едно от най-важните  събития  което следиха инвеститорите, бяха коментарите на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл. В петък той заяви, че може да се наложи Централната банка на САЩ да повиши допълнително лихвените проценти, за да гарантира задържане на инфлацията. Той отново заяви, че целта пред ФЕД е инфлация от 2 на сто.  Акциите на Уолстрийт  се повишиха тази година с надеждата, че ФЕД наближава края на повишаването на лихвените проценти. От началото на 2023 г. S &P 500 е нараснал с 14%, докато технологичният NASDAQ Composite е с 29% нагоре.

Акциите на Foot Locker  се сринаха с 36% до 13-годишно дъно

миналата  сряда, като  повлякоха надолу и  своите конкуренти. Търговецът на дребно за спортни облекла предупреди за слабо потребителско търсене при наличието на все още високата инфлация. Сривът при  Foot Locker повлече и акциите на конкурентите Dick's Sporting Goods и Under Armour /загуби над  3%/. Акциите на европейските партньори Adidas и Puma  също паднаха с 4% до 6%. Най-големият  доставчик на Foot Locker,  Nike, изтри над 5% /през 2022 Nike е доставил 65% от стоките на Foot Locker/. Спортният гигант записа негативен исторически рекорд от десет последователни дни, завършили в червената зона. При търговците на дребно акциите на Gap се повишиха със 7,2%, след като компанията надмина прогнозите за печалба за второто тримесечие.

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Рублата

Рублата

31.08.2023 | 08:36

А мен ме направиха за няма и 2 стотинки!

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?