Следвайте ни

Борсов коментар: Червена вълна на Уолстрийт и 9-месечно дъно за златото

viber icon

Ивайло Андонов, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Изминалата седмица започна много добре за инвеститорите,  но спокойствието и оптимизмът бързо се изпариха, след като мощна червена вълна заля  Уолстрийт.  

В първия ден на месец март световните индекси стартираха  със  силни  ръстове. Акциите на компании, свързани с отварянето на икономиката, повишиха стойността си, водени от  оптимизма, породен от добрите новини около ваксините. От своя страна технологичните гиганти  успяха да се възстановят от големите спадове от края на февруари. Внезапният скок  при доходността на правителствените  облигации обаче рязко помрачи настроенията, като  до края на седмицата наблюдавахме масово червени котировки на  капиталовите пазари. В сряда  доходността по 10-годишните американски ДЦК  скочи с шест базисни пункта до 1,56%, а  тази по 30-годишните ДЦК също се повиши до 2,32%. Анализаторите предвиждат, че  все по-високата  доходност по облигациите ще  нанесе особено тежък удар на технологичните книжа. В момента големите

технологични компании разчитат на  лесно кредитиране

и ниски лихви  за по-висок растеж. В бъдеще по-високите проценти по заемите неминуемо биха забавили този очакван растеж. Все повече се чуват и мнения за раздути оценки на основните представители от този сектор. Световната икономиката не се е възстановила до предпандемичните нива, но пазарите са на и около  исторически си върхове, което неминуемо води до раздути  показатели и коефициенти. Очакванията за по-високи темпове на  инфлация също спомогнаха  за процеса по  ребалансирането  на портфейли от акции, ориентирани към растеж към такива със стойност. За петте работни сесии книжата на HP, Intel, Amazоn, Microsoft  поевтиняха с над 2%. Цената на Netflix намаля с 5%. Акциите на Tesla отново  затвориха със седмично  понижение от 8.0% - при ниво от около 600 долара за дял. Това ги отдалечава  с 300 долара под 52-седмичния им връх от 900.40 долара, който достигнаха през януари.

Енергийният сектор беше един от малкото, който отчете ръст

Акциите на Exxon Mobil, Chevron и Conoco Phillips поскъпнаха съответно с 5%, 4.5% и 4.9 на сто. Дружествата, които в най-голяма степен биха спечелели от отварянето на икономиката в САЩ, като Carnival, Norwegian Cruise Line  и American Airlines, също записаха повишения с над  3%. На Стария континент доходността на основните европейски държавни облигации (основният пример са германските облигации) също се  повиши, но с по-малко от американските. Това за момента, изглежда, успокоява трейдърите  и в резултат на това немският DAX, лондонският FTSE100 и френският  CAC40 завършиха седмицата с минимални изменения.

През изминалата 2020 г. продажбите на електрически превозни средства от европейските производители на автомобили са се ускорили с между  150 до 250%. На борсата във Франкфурт книжата на BMW AG, Daimler AG и Volkswagen AG благодарение на тази новина и очакванията за 2021-ва добавиха съответно 7, 7.5 и 10% към стойността си.

На стоковите пазари цената на петрола нарасна с 5%, подкрепена от огромния спад на американските наличности от горива и решението на  страните производителки от ОПЕК+ да не повишат добива през следващия месец. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха над  67 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI  в петък се търгуваха на нива от  64,1 долара за барел.

В петък  фючърсите на златото регистрираха цена от 1684,05 долара и отбелязаха деве месечно дъно.

Златото продължава да губи от стойността си,

след като повишение в рисковия апетит на инвеститорите и увеличение във възвръщаемостта на американските държавни ценни книжа подрониха сигурността на ценните метали като убежище срещу инфлацията.

На БФБ основното събитие от седмицата бе повече от успешното начало на търговията на "Биодит" АД. При старта си в четвъртък  цената на една акция се изстреля с 85%. "Биодит" АД е първото дружество, листнато  на пазара за растеж BEAM. Първичното публично предлагане,  с което беше увеличен капиталът на технологичната компания, се проведе на 21 януари, като акциите бяха презаписани над 2,6 пъти. Пазарът за растеж на малки и средни предприятия BEAM осигурява на българските дружества редица облекчения в сравнение с административните изисквания за регулирания пазар, организиран от БФБ. През седмицата от „Алтерко“ АД отчетоха близо два пъти по-голяма нетна печалба към края на 2020 г. в сравнение с година по-рано. Нетната печалба за 2020 г. е в размер на 13,94 млн. лв. спрямо печалба от 7,2 млн. лв. за предходната година. От началото на годината акциите на "Алтерко" поскъпват с 34,5% при пазарна капитализация от 168,3 млн. лв. От "Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД  също зарадваха акционерите си с повишение на печалбата с 55% на годишна база до 12,6 млн. лв. Акциите на „Телелинк БСГ" поскъпват със 117% от юни 2020 г. до момента.

*Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?