Следвайте ни

Борсов коментар: Часовникът тиктака за сделката на ТикТок и Оракъл

viber icon

Безспорен лидер в новините на пазарите през седмицата е изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че калифорнийската софтуерна компания Оракъл (Oracle) и приложението за видеа ТикТок (TikTok), собственост на китайската компания БайтДенс (ByteDance), са много близо до споразумение. Такова би позволило на приложението да остане активно на американска територия след 20 септември. В противен случай то би било заплашено от забрана в САЩ, тъй като според Доналд Тръмп е средство за шпионаж на китайското правителство. Предположенията са, че в САЩ ще бъде създадена нова централа за международните операции на ТикТок и че Оракъл ще стане миноритарен акционер в платформата. Новата американска компания, която собственикът на TikTok Bytedance планира да сформира с Oracle Corp., възнамерява да проведе първично публично предлагане след около година.

Заседанието на федералния резерв в края на седмицата породи негативни настроения в капиталовите пазари. На него Джером Паулъл подчерта несигурността относно пътя на икономическото възстановяване. Основните акценти от заседанието на ФЕД са очакванията за запазване на основните лихви без промяна поне до края 2023 г., несигурността по отношение на пътя на икономическо възстановяване и значението на фискалните стимули за икономиката. Впоследствие тези настроения бяха подкрепени и от данните за високи нива на седмични заявления за безработица в САЩ.

Българският пазар остава „сляп“ за движенията и тенденциите на развитите пазари. Продължиха настроенията от предходната седмица оборотите да са свързани с промените в състава на SOFIX, от акции на влизащите и излизащите компании.

Търговията остана вяла, въпреки положителните новини за гласувани или изплатени дивиденти и безспорно добрата оценка, дадена от инвеститорите при емитирането на държавен дълг в размер на 2,5 млрд. евро на международните пазари. Постигнатата лихва от 0.4% по 10-годишните облигации и 1,4% при 30-годишните показва, че пазарите имат доверие в България. Една от основните положителни новини е решението на акционерите на Телелинк Бизнес Сървисис Груп АД да изплати дивидент в размер на около 0,496 ст. на акция.

Тази новина, съчетана с обратното изкупуване на акции, я направи лидер по покачване  за първите седмици на септември. От нива от 8,50 лева за акция в началото на месеца до 10,50 лева за акция към 17 септември, което е повишение с 24%. Успоредно с това компанията обяви, че продаващите акционери ще предложат 7% от капитала му, или до 875 000 акции, от 21 до 25 септември 2020 г. на цена от 11,1 лв. на акция спрямо 7,6 лв. на акция през юни, което е ръст с 46%.

София Комерс Заложни Къщи АД изплати междинния дивидент, който по обикновените акции е в размер на 20 ст., а на привилегированите е 30 ст. на акция. Компанията изплаща дивидент два пъти годишно, което при сегашните цени осигурява около 7% доходност годишно на обикновените акции.

Цената на акции на ПИБ АД падна под нивото от два лева, въпреки че административното дело, образувано по жалба на две физически лица във Върховния административен съд (ВАС) срещу решенията на правителството за предприемане от ББР АД (Българска банка за развитие) действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на ПИБ, беше оставено без разглеждане. Съдиите от Тричленния състав на Върховния съд приемат, че спорът за законосъобразност на решенията не е подведомствен на административния съд, тъй като решенията на правителството нямат характер на административен или нормативен акт.

ВАСИЛ АТАНАСОВ, ИНВЕСТИЦИОНЕН КОНСУЛТАНТ, ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК ЮГ МАРКЕТ АД

Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?