49

Борсов коментар: Цената на петрола регистрира 5-месечно дъно

Автор Ивайло Андонов*

Първата седмица на август не започна по най-добрия начин  за световните борси, като този път геополитически напрежения бяха във фокуса на инвеститорите. Визитата в Тайван на председателя на Камарата на представителите на Конгреса в САЩ Нанси Пелоси бе приета като провокация от страна на Китай, който претендира за суверенитет върху територията. Политическото напрежение помрачи  добрите финансови отчети на компаниите от Уолстрийт. Основните  индекси така и не намериха посока, изтривайки минимална  част от солидните си юлски печалби. Единствено технологичният Nasdaq продължи да е оцветен в зелено, достигайки  нов тримесечен връх.

Акциите на американските отбранителни  компании Raytheon Technologies Corp, Lockheed Martin Corp, Northrop Grumman Corp и L3Harris Technologies Inc се повишиха между 0,5% и 6.5%.

САЩ са основният поддръжник на Тайван и доставчик на оръжие за острова

Uber Technologies (UBER ) изригна с почти 35%, след като фирмата за превози отчете положителен тримесечен паричен поток за първи път и прогнозира оптимистична оперативна печалба за третото тримесечие. PayPal впечатли с представянето си за последното тримесечие, както и Starbucks, което даде тласък на технологичните и консуматорските сектори. Moderna скочи с над 22% след своя по-добър от очакваното отчет. Under Armour също изненада положително с представянето си за изминалите 3 месеца, но не даде коментар за периода до края на годината, цитирайки несигурната икономическа ситуация.

Индустриалният лидер Caterpillar (CAT ) e на червена територия за седмицата  с 5%, след като предупреди за по-голям спад в търсенето на неговите багери в засегнатия от имотна криза Китай. Акциите на автомобилния гигант Toyota поевтиняха, след като компанията отчете спад в оперативната печалба през второто тримесечие. Warner Bros Discovery се понижи с 11%, след като отчете загуби за същия период  от $1,50 на акция, по-лошо от очакваното от $0,12. Приходите възлизат на 10,82 милиарда долара.

Само за четири работни сесии  цената на сортовете WTI и Brent се понижи съответно  с 12% и 17%. В четвъртък   фючърсите на WTI  достигнаха дъно от $88,70, най-ниското им ниво от края на февруари. Основните причини, довели  цените на черното злато до петмесечно дъно бяха две. Първата бе

изненадващото покачване на запасите от петрол в САЩ.

Запасите от суров петрол зад океана  неочаквано се увеличиха над прогнозираното  с 4 милиона барела. Втората причина бе  увеличението  на предлагането от страна на ОПЕК+. След натиска на САЩ и скорошната  визитата на Байдън в  Саудитска Арабия, организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се съгласиха да повишат доставките с 100 000 барела на ден.

След силния скок, причинен от руско-украинската война и изстрелял цените до многогодишни върхове, цените на петрола консолидираха на фона на намаляващото търсене. Очакванията на експертите 

големите световни икономики да влязат в краткосрочна  рецесия

ще натежава на цените в посока надолу поне до края на 2022 г.  г. Спадът в цените на петрола също се очаква в крайна сметка да помогне за намаляване на  инфлацията в световен мащаб. Цените на горивата са сред най-големите причини за нарастващата инфлация тази година.

Златото продължи с колебливото  си поскъпване, най-вече с  помощта на слабия долар. Една тройунция преди затварянето в петък се търгуваше на ниво от 1808 USD.

* Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

08.08.2022 | 18:14

То на борсата е едно, а пък в Лукойл нефтохим е друго. А на колонката на бензиностанцията е трето. Така че не гледайте борсата, Русия трябва война да финансира и яхти за олигарсите да купува.

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?