Следвайте ни

Борсов коментар: Бикове в атака. Започна новогодишното рали

viber icon

ИВАЙЛО АНДОНОВ, директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Оптимизъм и празнични настроения доминираха през изминалата седмица на водещите капиталови пазари. Масираните покупки на акции изведоха  основните  борсови индекси до  нови исторически рекорди. Добрите  макроикономически данни за САЩ, Европа и Китай, успешният старт на разпространение на ваксината в Щатите и Великобритания взеха превес над  новините около новите локдауни и увеличиха апетита за риск. Детайлите около пакета от държавни стимули в размер на 748 млрд. долара и решенията на ФЕД зад океана също допринесоха за зелени индекси. Американският технологичен Nasdaq Composite успя за 53-ти път (за 2020 г.) да подобри рекорда си и достигна  12765 пункта. От началото на януари  повишението на  индекса достигна рекордните 42%. Основният бенчмарк  Dow Jones от своя страна записа най-високото ниво на затваряне от създаването си, като приключи сесията в четвъртък при 30 303 пункта. На американския пазар

акциите на Apple бяха едни от най-търгуваните.

Във вторник от ръководството на компанията обявиха амбициозни цели за  очакваните продажби през 2021 г. От технологичния  гигант планират да произведат 230 млн. броя iPhone,  или с 30% повече спрямо настоящата. След прогнозата акцията се изстреля с над 5% до нива от  128 долара. От началото на тази година цената е нагоре с цели 75%. PayPal Holdings също зарадва акционерите си, достигайки рекордни нива от 235 долара за дял и вече се търгува с годишен ръст от над 110%. Twitter, eBay Inc, Tesla също се наредиха след отличниците и прибавиха за петте работни сесии  над 5% към пазарните си капитализации. Слуховете, че най-вероятно Великобритания ще приеме търговската сделка след BREXIT по условията на Брюксел, както и очакванията за скорошно одобрение на ваксината в ЕС, подкрепиха мощно борсите на Германия, Франция и страните от стара Европа. Най-печеливши бяха секторите автомобилостроене, финанси и енергетика. Във Франкфурт

цената на акциите на Volkswagen надмина 155 евро за дял

(седмичен ръст от 8%), след като от надзорния съвет заявиха ясен  курс към преминаването на производство на електроавтомобили.

На валутните пазари американският долар бе подложен на разпродажби и записа най-ниска цена спрямо другите основни валути за последните две години и половина. Това бе и една от основните причини за седмичното поскъпване при суровините и металите. Спадът на щатската валута, силното търсене в Азия, намалението на запаси от суров петрол в САЩ изпратиха цената на двата сорта Брент и американски лек суров петрол на деветмесечен връх. Цените в четвъртък се покачиха съответно до 51,75 и 48,50 долара за барел. Златото също се възползва от слабия долар и фючърсите му минаха  над нивото от 1895 щатски долара за тройунция.

На родната борса продължават покупките по единични  позиции с цел осчетоводяване на портфейли на по-високи цени в края на годината. Порочната практика, въведена от група пенсионни фондове, да са активни само в края на  периода и по определени „любими“ позиции няма да ни подмине и тази година. За седмицата индексите останаха почти без промяна, като капиталовият ни пазар продължава да е един от най-губещите за 2020-а в  световен мащаб. От началото на годината SOFIX е на червено с около 20% .

Въпреки еуфоричните настроения, обхванали инвеститорите, зачестяват и предупрежденията за по-бавно от очакваното  излизане от ковид кризата. В момента трейдърите неглижират фундаменталните коефициенти и показатели, като се фокусират главно върху новите пакети финансови стимули и добрите новини около ваксините. Макар и на финансовите пазари  да се търгуват очаквания за бъдещи периоди, в краткосрочен и средносрочен план състоянието на водещите икономики не  изглежда толкова розово. В момент, когато  индексите са близо или на исторически рекордни стойности, все повече участници предпочитат да прибират печалби  и заемат дълги позиции в акции от сектори с по-нисък пазарен  риск. 

Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?