Следвайте ни

Борсов коментар: Без дивидент за акционерите в банки

Америка постави черен рекорд - за една седмица над 6.6 милиона души останаха без работа

viber icon

Велизар Фурлански, брокер на ценни книжа

Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

Измина още една изпълнена със събития и белязана от сянката на коронавируса седмица на капиталовите пазари. Макар че настроението беше основно минорно и основните индекси записаха спадове, тези спадове бяха далеч по-малки от това, което виждахме през март. Волатилността се успокои и макар да е в пъти по-висока от нормалното историческо ниво, е с около 20-30% по-ниска от пика в средата на март. Можем да кажем, че първоначалният шок се размина и сега реални данни за икономиките и развитието на пандемията, която ни обхвана, ще движат цените на финансовите инструменти. Без никакъв спор по темата най-интересният за търговия актив през миналата седмица се оказа петролът. В четвъртък Доналд Тръмп обяви пред CNBC, че е имал разговори с Мохамед бин Салман и Владимир Путин и се е стигнало до решение да бъде намалено производството на петрол. Както е напълно логично, цените на петрола полетяха нагоре, като в конкретни моменти ръстът бе над 30% спрямо предходния ден. „Черното злато“ претърпя двоен удар в последния месец - от една страна, поради намаленото търсене (предизвикано от забавената икономическа активност) и от друга, поради стартиралата ценова война между Саудитска Арабия и Русия. В комбинация тези два фактора доведоха петрола до цени, невиждани от близо 20 години със спад от 50-60% от началото на годината. Този спад засегна най-силно американските производители, за които при под​обни цени производството става безсмислено. Точно затова американският президент се оказа посредник за решаване на проблема. 

            Насочваме внимание към друг показател, който е особено интересен за следене, а именно - седмичните заявки за безработица в Щатите. Ако някой е смятал, че няма накъде по-зле след 3,3 млн. заявки преди две седмици, се е объркал сериозно. Последните данни показват 6,648 млн. души подали заявление през седмицата от 22.03. до 28.03. Разбира се, това е абсолютен рекорд, откакто се води тази статистик​а. Данните започват да стават наистина притеснителни и отчитайки факта, че случаите на положителни проби за коронавирус в САЩ се увеличават много бързо (ощ​е на първи април заразените там задминаха тези в Испания и Италия заедно). Goldman Sachs 

обя​ви, че прогнозира безработицата да достигне 15% по-късно тази година. Прогнозата им за брутния вътрешен продукт е още по-стряскаща ​- 9% спад през първото тримесечие и 34% спад през второто. Ако се стигне дотам, това ще е далеч най-лошият период в историята след Втората световна война.

            Един от най-губещите сектори в Европа през седмицата беше финансовият. След препоръка от страна на Европейската ​централна банка всички банки да спрат обратните изкупувания на акции и да не плащат дивиденти, тази година последва вълна от финансови институции, които обявиха, че ще се съобразят със съвета на централната банка. Т​акива са ING Group, Unicredit, Societe Generale, BNP Paribas, HSBC, Barclays, Lloyds и Santander. Имаше и изключения в лицето на швейцарските UBS и Credit Suisse. И акциите на двете банки загубиха далеч по-малко от стойността си през седмицата спрямо тези, които решиха да отрежат дивидентите.  

*Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?