49

Борсов коментар: Българският пазар на акции изпрати добра година

Автор Васил Атанасов*

2021 г. беше годината, през която почти всички пазари реализираха исторически върхове в стойностите на индексите. Българският пазар успя да последва тенденциите на световните пазари и отбеляза повишение, което донесе значителна доходност на инвеститорите. Основните индекси, изчислявани от БФБ АД, реализираха ръст от над 40%, докато покачването за една година назад при германския индекс  DAX e 15%, FTSE 100 - 11%, S&P 500 - 24%, Nasdaq 100 - 23%, и Euro Stoxx 50 - 19,5%. Въпреки големите си ръстове, родният пазар продължава да бъде с по-ниски нива на основни коефициенти, чрез които частично можем да сравняваме цените на акциите на компаниите на различните борси. Със стойности на коефициентите P/E (цена/доход) - 14.83 и P/B (Цена/Счетоводна стойност - Price to book) -

2.19 на Sofix остава на по-ниско ниво спрямо останалите пазари.

В сравнение при DAX - P/E - 15.85, FTSE 100 - 14.86, а при S&P 500 - 24.54. Интересно е да се отбележи, че в официалните индекси на разглежданите пазари рядко се срещат компании с годишен ръст на цените, отбелязан от няколко компании, търгувани на БФБ. Компаниите в DAX, които са лидери по покачване в цените за 2021 г., са Porsche Automobil Holding SE, Daimler AG и BMW AG St, като ръстът е в рамките 42% до 59%. При Dow Jones Industrial максималните покачвания са от 55% на отделни компании, а при EURO STOXX 50 лидер е NG Group N.V. 69.52%. Докато в българския индекс Sofix имаме 3 компании с покачване на цените с над 100%, а в BGBX40 - 8 такива. За съжаление, съществен проблем за инвеститорите на пазара на български акции продължава да бъде ликвидността, въпреки отбелязания 106% ръст в оборота и 42% при броя сделки.

Пазарът за растеж на МСП beam, който е специален пазар, организиран от БФБ, и дава възможност за финансиране на дейността на малките и средни компании в България, показа забележителен напредък след старта си в началото на годината. Седем компании успяха да наберат обявения от тях капитал, като почти при всички интересът за закупуване на акции значително превишаваше предлагането количество.

Годината беше волатилна за цените на криптовалутите,

но събитието, заслужаващо внимание за тези пазари, е, че се намериха допълнителни приложния, които привлякоха нови инвеститори. Децентрализираното финансиране (DeFi), се оказа един от най-бързо развиващия се сектор на крипто пазара. Той има за цел да отстрани посредниците като банките от традиционните финансови транзакции, включително и в кредитирането. Един от най-добрите показатели за измерване на растежа на децентрализираното финансиране (DeFi) е общата стойност, заключена във всички протоколи (TVL). Според данни от сайта Defi Llama, текущият заключен обем за всички протоколи възлиза на 255.87 милиарда долара. Само за сравнение - в началото на 2021 г. тази сума е била 18,29 милиарда долара. Мрежата на Етериум продължава да бъде най-използвана за създаване на такъв тип приложения с пазарен дял от 62%. Бързото развитие на даден пазар и засиленият интерес към него води до увеличение на злоупотребите с криптовалути. Според Chainalysis за пазара на криптовалути те са нараснали с 516% спрямо 2020 г. до 3.2 милиарда долара. Голям прираст отбелязаха и приложения от рода на незаменими токени (NFT), като продажбите на тези цифрови активи поставиха нови рекорди в големите аукционни къщи.

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?