Следвайте ни

Борсов коментар: Байдън и ваксината срещу COVID-19 напомпаха финансовите пазари

Акциите на почти всички големи компании вървят нагоре, спад регистрира единствено технологичният сектор

viber icon

Васил Атанасов, Инвестиционен консултант при Управляващо дружество, Юг Маркет Фонд Мениджмънт АД

Новината, че Pfizer и BioNTech са направили пробив в надпреварата за намиране на ваксина срещу коронавирус, а ефективността й е 90%, ускори ръста на пазарите, които вече бяха поели нагоре след победата на Джо Байдън на президентските избори в САЩ. Този път поскъпнаха основно най-засегнатите от коронакризата компании, а покачващите се преди това бяха разпродавани. Пример за това беше спадът на акциите на Zoom с 13%. Производителят на самолетни двигатели Rolls-Royce повиши стойността си с около 43%, Airbus приключи деня с повишение 19%, United Airlines, Delta Air Lines и American Airlines скочиха с над 13%, а IAG - компанията майка на British Airways с 25%. В началото на седмицата Dow Jones се повиши с 3%, до 29 197 пункта. S&P 500 завърши с ръст 1.17%. Единствено NASDAQ се понижи с 1.5% поради спада на акциите на компании от технологичния сектор.  

Петролът сорт Брент се повиши с 8% до 42.52 долара за барел

Глобалното рали на пазарите отслабна в четвъртък, след като ден по-рано управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди за прекален оптимизъм относно незабавното икономическо въздействие на потенциални ваксини срещу COVID-19 и че икономическото възстановяване може да не е линейно, а по-скоро нестабилно под формата "спиране-рестарт" и зависещо от темпото на внедряване на ваксината. На петролните пазари настроенията също се промениха, като спадът на цените на петрола бе подкрепен и от последния доклад на Международната агенция по енергетика, в който силно са намалени прогнозите за глобалното търсене на петрол на фона на нови мерки за блокиране. Прогнозите за търсенето на петрол за това тримесечие бяха намалени с 1,2 милиона барела. Без видима връзка с посочените по-горе събития

турската лира поскъпна с 4,6% спрямо долара

в сряда, насочвайки се към най-голямото си седмично повишение от над десетилетие. След две години конфронтация президентът Реджеп Таип Ердоган сигнализира за прекратяване на огъня с международни инвеститори, обещавайки да подкрепи новия управител на централната банка и финансов министър в страната. Референтният индекс Borsa Istanbul 100 се повиши с 2,9%, достигайки рекордно ниво, воден от поскъпване на банковите акции. Подкрепата на президента е от решаващо значение за новия гуверньор на централната банка Наци Агбал, на когото му предстои първо заседание на Комитета по паричната политика на 19 ноември, както и за новия министър на финансите Лютфи Елван. Очакванията на инвеститорите е Комитетът по паричната политика да повиши основния си лихвен процент с поне 575 базисни пункта до 16%. С идеята да се подкрепи лирата предходните години нетните валутни резерви на Турция спаднаха с повече от половината до 18,4 млрд. долара. Лирата поевтиня с над 30% спрямо долара от началото на годината. На българския пазар на акции

индексът SOFIX  отбеляза три положителни сесии

от началото на седмицата, а публикуваните отчети на компаниите потвърждават, че производствените предприятия успяват да се справят добре с кризата и да реализират печалби. Пример за това е „Захарни заводи“ АД, който реализира приходи от продажба на продукция в размер на 92,4 млн. лв., които нарастват с 28,8% на годишна база. Най-голям дял в приходите имат тези от продажби в България (72,33%), на второ място са продажбите от пазари в ЕС (18,9%). Делът на държави извън блока достига 8,77% от общите продажби.

„Малък играч, но с бърз растеж“- такова е заглавието на доклад за инвестиционно проучване на „Сирма Груп Холдинг“ АД, изготвен от инвестиционната банка „Wood & Co“ в рамките на „Програма за покритие с анализи“, в която участват ограничен брой публични дружества от Източна Европа. В доклада са изследвани финансови показатели, от които става ясно, че приходите на холдинга изпреварват растежа на пазара за телекомуникации. Според банката динамичният растеж на компанията е свързан с малкия й размер.

 

Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?