49

Борсов коментар: Акциите в Европа, Щатите и Азия чупят рекорди

Автор: Ивайло Андонов, директор Инвестиционен център ЕЛАНА-Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Ралито при технологичните акции от двете страни на океана изведе основните борсови индекси до нови исторически върхове. В Ню Йорк индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави за седмицата 1,3%, като затвори на исторически максимум от над 39130 пункта. Широкият S&P 500 за периода е на плюс с 1,6%, като за пръв път от създаването си премина границата от 5100 пункта. Технологичният Nasdaq Composite междувременно се повиши с 1,4% и достигна най-високото ниво на затваряне за всички времена.

Пазарите в Европа също отбелязаха рекорди. Широкият европейски индекс STOXX 600 се покачи до 495,81 пункта, надминавайки предишното най-високо ниво от средата на  януари 2022 г. Печалбите от технологичния сектор изведоха до рекорден исторически  връх и основния индекс на борсата в  Япония Nikkei 225. В средата на седмицата индексът премина нивото от 39 000 пункта. Това е новото най-високо ниво от периода преди раздуването на спекулативния балон, завладял азиатската страна в началото на 90-те години. След като нарасна с 28 на сто през 2023 г., от началото на тази година  Nikkei 225 добави нови 17%. 

Основните причини за доброто представяне

на капиталовия пазар са устойчивото развитие на икономиката, бягството от дефлация и усилията на компаниите за подобряване възвръщаемостта за акционерите си. Пренасочването на средства от борсите на Китай и Хонконг е друга причина за оптимизма в островната страна. За миналата година чуждестранни инвеститори са вложили колосалните 6,3 трлн. йени (42 млрд. долара) на фондовия пазар. Докато Nikkei се представя възходящо, хонконгският индекс Hang Seng е на червено със 7% от началото на 2024 г., след като отбеляза спад от 14 на сто през  2023 г.

На Уолстрийт акциите на Nvidia изригнаха с впечатляващите 16%, затваряйки на нови рекордни върхове, след като най-високо оцененият производител на чипове в света отчете по-силни от очакваните печалби за четвъртото тримесечие и прогнозира приходи за първото тримесечие за около $24 милиарда. В четвъртък при затварянето на пазара Nvidia отбеляза невиждан рекорд, добавяйки 277 милиарда долара към пазарната си капитализация. Само през настоящата година пазарната капитализация на дружеството е на плюс 400 милиарда долара до обща оценка от над 1,9 трилиона долара. Скокът на акциите на компанията от Санта Клара, Калифорния, повлече нагоре и акциите на други компании, свързани с ИИ, включително дизайнера на чипове Arm Holdings, Advanced Micro Devices, TSMC, Micron Technology и  Intel.

Цената на дяловете на търговеца на употребявани автомобили Carvana се повиши с 32%, след като от компанията обявиха, че очакват

сериозен  ръст на броя продадени автомобили

през 2024-та. Intuitive Machines добави близо 16% при новината, че нейният лунен апарат Odysseus е кацнал успешно на Луната, превръщайки се в първия частен апарат, който направи това, и първия американски на Луната от 1972 г. насам. Акциите на Royal Caribbean се покачиха с повече от 7%, тъй като круизният оператор повиши прогнозата си за приходите за цялата година. Moderna затвори с близо 14% по-високо, след като отчете изненадваща печалба за четвъртото тримесечие.

Rivian Automotive се срина с близо 26% при обявяване на прогнозите за 2024 г. В опит да се бори с намаляващото търсене производителят на електрически камиони обяви съкращения на работни места. Дяловете на онлайн здравна компания Teladoc изгубиха почти една четвърт от цената си, разочаровайки акционерите с прогнозите за продажби и печалба през 2024 г. Акциите на Warner Bros Discovery се сринаха с повече от 9%, след като медийният гигант отчете по-голяма от очакваното тримесечна загуба.

Притесненията за по-високи и за по-дълг период от време лихвени проценти продължиха да оказват натиск върху цената на златото. Силният долар също ограничава опитите за ръст. За петте сесии цената на благородния метал се движеше в диапазона от 2000 до 2050 долара за унция.

Цените на петрола отчетоха седмичен спад

Brent се понижи с около 2%, а WTI падна с повече от 3%. В петък при затваряне фючърсите на петрола сорт Brent се котираха на ниво от 81,60 долара за барел, а тези на американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) - на 76,5 долара за барел.

 

* Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
НАФТАТА 200$ ЗА ЛИТЪР

НАФТАТА 200$ ЗА ЛИТЪР

26.02.2024 | 20:03

ЗА КОЙТО ИМА $ :)

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?