Следвайте ни

Борсов коментар: Акциите на "Сирма Груп Холдинг" с невиждан ръст - 70% за седмица

viber icon

Пловдивската "Актив Пропъртис" е другият хит на пазара

Да имаме динамична седмица на Българската фондова борса по средата на август, е силно необичайно, но точно такъв беше случаят с изминалите седем дни. Големият победител бе технологичният холдинг "Сирма Груп". Само за седмица дружеството поскъпна с над 70%, като от около 0,40 лв. за брой достигна 0,70 лв. Това е впечатляващо предвид краткия период, за който се случи. Ако разгледаме обаче как стоят нещата малко по-дългосрочно, ще разберем, че представянето на компанията далеч не е според очакванията от първичното публично предлагане.

"Сирма" излезе на родната борса в края на 2015 година,

при цена от 1,20 лв за акция. Акцията се движеше около 1-1,10 лв. през 2016 година и достигна цената на излизане на борсата в средата на 2017-а. Оттогава "Сирма" се намираше в един постоянен тренд надолу, като цените на акциите бяха 1,09 лв. в началото на 2018-а, 0,92 лв. 2019-а и 0,62 в началото на тази година.

Ковид кризата първоначално засегна и технологичното дружество и акциите се движеха между 0,35-0,45 лв. за брой от март до миналата седмица. След това се случи феноменалният ръст, за който споменахме. Поскъпването на компанията далеч не е без причина. "Сирма" показва, че успява да подобрява финансовия си резултат значително в последните няколко тримесечия. И ако това се счита за напълно достатъчно да определим седмицата като динамична, то далеч не е всичко. 

Пловдивското дружество "Актив Пропъртис" беше другата силно поскъпнала компания,

с над 30% ръст. Екшънът там беше в сряда, когато в закриващия се аукцион се изтъргуваха повече от 25% от акциите на дружеството. Всичко това бе от положителните емоции за инвеститорите на БФБ. Разбира се, нищо не минава и без малко разочарование. Най-губещата компания за седмицата се оказа "Каучук "АД, което е странно предвид факта, че дивидентът все още не се е отделил от акциите и всеки, който си е закупил акции през миналата седмица, ще получи дивидент, който не е никак малък.

Турската лира е една от най-губещите валути

в световен мащаб от началото на годината. Бразилският реал, аржентинското песо и руската рубла конкурират турската валута по най-голяма обезценка през 2020-а. Цени под 0,23 лв. за лира изглеждаха смехотворни само преди няколко години. Интересното в случая не е, че турската лира пада. За това си има достатъчно икономически и геополитически причини, а че се забеляза едно поскъпване на лирата в последните 3 дни от миналата седмица. В интервю президентът на Турция Ердоган съобщи, че има добри новини, които ще обяви по-късно. Спекулациите в медиите са, че Турция е открила природен газ в Източно Черно море. Щатският долар също се намира в значителен тренд надолу спрямо еврото, който спад изглеждаше доста по-лек последните няколко дни. Със сигурност

с настъпването на есента ще има нови размествания

на пластовете на капиталовите пазари. Предстоят избори в най-голямата икономика в света. Коронавирусът все още не е обуздан изцяло, като отново страни от Европа сигнализират за значително повишение в положителните проби. Бързото възстановяване на акциите и особено на компаниите с голяма капитализация не трябва да ни заблуждава, че всичко е отминало.

ВЕЛИЗАР ФУРЛАНСКИРиск Мениджър Инвестиционен посредник Юг Маркет АД

*Авторът е сертифициран брокер на ценни книжа. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и клиенти на посредника е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?