49

Борсов коментар: Акциите на Манчестър Юнайтед изригнаха с ръст от 55 на сто

Автор: Ивайло Андонов, директор инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

Водещите индекси на Wall Street приключиха изминалата седмица с ръстове. Индексът на сините чипове Dow Jones затвори с повишение от 1,78 на сто. Широкият S&P500  се повиши с 1,5%. На зелено  с  0,72 на сто приключи и технологичният Nasdaq. Основното събитие, което следяха анализаторите, бяха публикуваните в сряда протоколи от заседанието на Федералния резерв. В тях се посочва, че с охлаждането на инфлацията централната банка на САЩ очаква по-малки повишения на лихвите в идните месеци.

Цената на акциите на Tesla нараснаха  със 7,8%, след като инвестиционната банка Citi повиши рейтинга им от „неутрален“ на „купувай“. Дяловете на футболния отбор Манчестър Юнайтед поскъпнаха с цели 55%, до  нов 52-седмичен връх, след като американските собственици на клуба заявиха, че проучват стратегически алтернативи, включително потенциална продажба.

Европейският STOXX 600 затвори на нов тримесечен връх,

воден най-вече  от печалбите на акциите на недвижимите имоти. Бенчмаркът STOXX 600 се повиши с повече от 15% от най-ниските си нива при затваряне на 29 септември. Доброто представяне е резултат на отличните корпоративни резултати и надеждите за по-малки повишения на лихвените проценти от страна на  ФЕД. Това за момента  засенчва притесненията за потенциалната рецесия в Европа и дава оптимизъм на инвеститорите на Старият континент.

Пазарите на суров петрол отбелязаха рязък спад от около 4 но сто през изминалите пет работни сесии. Основната причина за пониженията бяха нарастващите случаи на COVID-19 в Китай. Най-големия вносител на петрол в света отново бе принуден да  въведе строги мерки и нови блокади в няколко големи града. Това удари икономическата активност на азиатската страна и търсенето на суров петрол намаля. В петък фючърсите на американския суров петрол приключиха на цена от 76,34 долара за барел, докато договорът за Brent се котираше на 83,97 долара за барел. През седмицата излезе информация,  че

представители на Европейския съюз и Г-7 обсъждат таван на руския морски петрол

Нивата от 65-70 долара за барел е по-висок диапазон от очакваното. Това пък  разсейва страховете, че от Москва ще намалят износа на петрол, опитвайки се евентуално да предотврат​ят загуба при продажбата. 

Доларът отслабна и доходността на 10-годишните държавни облигации тества седемседмично дъно, след като протоколите от последното заседание на Федералния резерв показаха солидно мнозинство в полза на забавяне на темпа на повишаване на лихвените проценти.

На фона на слабата американска валута фючърсите върху златото се повишиха до 1754,80 долара за унция. В момента спот цените на златото се търгуват на по-високи нива от фючърсите - феномен, известен като обратна промяна - което показва, че в краткосрочен план търсенето на жълтия метал може да се увеличи.

Материал​ът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?