49
Следвайте ни

Борсов коментар: Акциите на Apple отбелязаха исторически връх

"Дронамикс Кепитъл" с летящ старт на БФБ

viber icon

ИВАЙЛО АНДОНОВ, директор в инвестиционна компания ЕЛАНА, клон Пловдив. Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

 

През изминалата седмица глобалните фондови пазари бяха подкрепени от индикациите, че вариантът на коронавирус Omicron може да предизвика по-леки реакции при пациентите. Проучванията от производителите на лекарства, че настоящите ваксини могат да се справят с мутациите на вируса, дадоха началото  на силен възходящ импулс на основните борсови индекси. Да припомним, че новините за разпространението на новия коронавирусен вариант предизвикаха в края на ноември сътресения на световните борси. Съобщението от ЮАР за новия вариант първоначално имаше силен ефект върху пазарите, предизвиквайки най-голямото еднодневно понижение за S&P 500 от февруари, изтривайки повече от половин трилион долара пазарна капитализация от широкия щатски  бенчмарк. Инвеститорите обаче останаха по-скоро оптимистично настроени и използваха момента на разпродажбите, за да купуват. По данни на Bank of America Corp. нейните  клиенти през последната седмица на ноември са инвестирали най-голямо количество парични средства в акции от 2017 г. насам.

Индексът на сините чипове зад океана Dow Jones Industrial Average успя да изтрие предходните загуби с ръст от близо 1300 пункта (3,2%). От своя страна широкият измерител S&P 500 напредна с 1,9 %, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite с 0,8%. В Европа индексът Stoxx 600 почти изтри загубите си, предизвикани от страховете около омикрон варианта.

Най-голямо повишение на Уолстрийт имаше в сектора на туризма и свободното време

Книжата на United Airlines прибавиха към цената си 9,4%, а тези на Delta Air 7%. При круизните компании тези на Norwegian Cruise прибавиха 17%. Книжата на Wynn Resorts поскъпнаха с 9%, а на Marriott и Hilton със съответно 4,7% и 3,5%. Британският производител на лекарства GlaxoSmithKline даде още един повод на инвеститорите да се чувстват по-уверени, като в понеделник обяви, че лекарството, което е разработил, е ефективно срещу всички щамове на омикрон варианта. Цената на акциите на компанията се повишиха с 3,2%. Производителите на чипове също бяха сред най-добре представилите се днес. Цената на Intel нарасна с 2.5% след новината, че компанията планира да направи звеното си за автомони коли Mobileye публично в средата на 2022 г .

Apple записа борсов ръст от 6.6%, до 174 долара за дял. Историческият връх е факт, след като от Morgan Stanley повишиха целта си за цената на акциите до 200 долара. От инвестиционната компания се мотивират с ангажимента на технологичния гигант към развитието на технологии за добавена и виртуална реалност. Така пазарна капитализация на Apple е много близо до достигането на 3 трлн. долара. Това  би я наредило до петата  по големина икономика в света след Германия, изпреварвайки Великобритания. От началото на годината стойността на акциите нарасна с 31%, след като миналата година записа ръст от 80%. Книжата трябва да се търгуват на ниво от 183 долара, за да премине границата от 3 трлн. долара пазарна капитализация . След първенеца Apple се нареждат Microsoft, Amazon, Alphabet и Tesla.

Финансовата група  Unicredit повиши пазарната си капитализация с 11%,  

след като италианският кредитор обяви, че планира да изплати най-малко 16 милиарда евро обратно на своите акционери до 2024 г. под формата на дивиденти или обратни изкупувания. На борсата във Франкфурт акциите на Volkswagen скочиха с близо 8.5%, след като се появиха слухове че VW проучва евентуално първично публично предлагане на на луксозната си марка автомобили Porsche AG. С евентуалното IPO на Porsche немският автомобилопроизводител обмисля да финансира прехода към електромобили. Наскоро от VW обявиха, че ще увеличат разходите за електрическите превозни средства с около 50% - до 52 милиарда евро до 2026 г.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 6.2%, до 74,50 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поскъпнаха с 7.4%, до 71,60 долара за барел. Цената на златото остана почти без промяна на ниво от 1770 долара за тройунция

На БФБ София в сряда беше първият ден със свободна търговия на акциите на стартъпа "Дронамикс Кепитъл".   Още  при старта

цената за дял  се изстреля  с близо 50% - до 1,65 лв.

Интересът бе голям, като само за ден 16% от всички търгуеми на БФБ книжа смениха собствениците си. Оборотът възлезе на 1,25 млн. лв. Компанията разработва транспортен автономен дрон с товароносимост 350 кг и с достовка на разстояние до 2500 км с до 80% по-ниски разходи от всички съществуващи самолети. На борсата ни се задава и седмото ново листване само в рамките на тази  година. IPO аукционът на „Ейч Ар Кепитъл“ АД ще се проведе на 15 декември. Дружеството ще предложи до 330 000 броя обикновени, поименни, безналични акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 4,48 лева за брой. „Ейч Ар Кепитъл“ е инвестиционна компания, част от чийто портфейл са онлайн търговецът на храни eBag, производителят на биометрични системи за сигурност BIODIT, платформите за телемедицина и записване на часове за прегледи SuperDoc&Healee, медийната група Agrigate Media, фондът Endeavor Catalyst, фондът Eleven.

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?